ua en ru

ООН засуджує Іран через страту молодої жінки

ООН засуджує Іран через страту молодої жінки Фото: Верховний комісар ООН із прав людини Мішель Бачелет (із відкритих джерел)

Засуджену звинувачували в убивстві свого чоловіка 5 років тому

Організація Об’єднаних Націй (ООН) засудила іранську владу через страту молодої жінки, яку звинувачували в убивстві свого чоловіка 5 років тому, коли їй було 17. Про це заявила Верховний комісар ООН із прав людини Мішель Бачелет, передає РБК-Україна з посиланням на "Радіо Свобода".

Зокрема, вона підкреслила, що несправедливе рішення іранського суду викликає глибоке розчарування.

Зейнаб Секаанванд Локран заявляла, що після арешту у 2012 році її неодноразово били в поліції. Вона стверджувала, що зізналася в убивстві під тиском.

Підсудна звертала увагу суду, що факти домашнього насилля не були належним чином розглянуті під час процесу. До неї не допускали адвоката до останнього судового засідання, на якому вона знову відмовилася від зробленого раніше визнання своєї провини.

Бачелет звертає увагу на те, що іранська влада не врахувала, що смертний вирок суд виніс підсудній, якій на момент арешту не було 18 років. При цьому міжнародне право однозначно забороняє страту осіб, які не досягли повноліття.

Зазначимо, Секаанванд загинула 2 жовтня. За день до цього її сім'я отримала повідомлення про страту й змогла прибути в тюрму для прощання.

Нагадаємо, кримінальний суд у столиці Єгипта Каїрі підтвердив смертні вироки для 75 осіб в числі яких лідери забороненого в країні руху "Брати-мусульмани" та прибічники колишнього президента Єгипту Мухаммеда Мурсі.