ua en ru

В ООН в черговий раз засвідчили підтримку територіальної цілісності України, - МЗС

В ООН в черговий раз засвідчили підтримку територіальної цілісності України, - МЗС Фото: в ООН ще раз висловили підтримку територіальній цілісності України і засудили анексію Криму

Реального покращення правозахисної ситуації в окупованому Криму вдасться досягти лише шляхом його деокупації

Країни-учасниці ООН висловили підтримку територіальній цілісності України і засудили незаконну окупацію РФ Криму. Про це йдеться в повідомленні МЗС України за результатами міністерського заходу "Ситуація з правами людини в Криму", який відбувся у женевському Палаці націй у рамках 34-ї сесії Ради ООН з прав людини, у вівторок, 28 лютого.

"Захід засвідчив міжнародну солідарність з Україною: всі без винятку промовці висловили підтримку територіальній цілісності України; засудили незаконну окупацію РФ Криму; висловили обурення у зв’язку з ненаданням РФ доступу на територію окупованого нею півострова моніторинговій місії ООН, журналістам, правозахисникам", - зазначається в повідомленні.

Також учасники заходу наголосили, що реального покращення правозахисної ситуації в окупованому Криму вдасться досягти лише шляхом його деокупації.

Зокрема, міністри закордонних справ Латвії та Литви зазначили, що за жодних обставин не визнають анексію Криму легітимною так само, як і низка держав, які свого часу не визнавали окупацію цих двох країн.

Генсекретар Ради Європи Турбйорн Ягланд і заступник Верховного комісара ООН з прав людини Кейт Гілмор наголосили на необхідності забезпечення подальших кроків для встановлення міжнародного правозахисного моніторингу півострова.

По відношенню до кримських татар досі застосовують тортури

В свою чергу, українські представники поінформували присутніх про реальну ситуацію з правами людини в окупованій Росією АРК. Зокрема, про репресії окупаційної влади проти кримськотатарської спільноти, незаконні справи проти лідерів Меджлісу, тиск й переслідування адвокатів, незаконні арешти, а також переміщення за межі окупованої АРК, зокрема на територію РФ, утримуваних під вартою та засуджених громадян України, у т.ч. кримських татар, застосування щодо них тортур тощо.

Також повідомляється, що захід відвідали понад 70 представників країн-членів ООН та низки міжнародних неурядових організацій. Серед них - міністри закордонних справ Латвії Едгар Рінкевичс та Литви Лінас Лінкявічюс, перший заступник голови ВРУ Ірина Геращенко, народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, та перший заступник Міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова.

Нагадаємо, Чубаров повідомив, як Україна може припинити агресію РФ.