ua en ru

Онищенко офіційно повідомив НАБ про своє перебування в Лондоні, - адвокат

Онищенко офіційно повідомив НАБ про своє перебування в Лондоні, - адвокат

Адвокат Віктор Петруненко, який представляє інтереси народного депутата Олександра Онищенка, стверджує, що слідчі Національного антикорупційного бюро (НАБ) занадто часто "вражають громадськість" не стільки коментарями по суті, скільки "яскравістю і жовтизною" своїх заяв, повідомляє "112".

"Усе це складна економічна справа. Потрібно навпаки скрупульозно слідувати букві і духу закону", - зазначає Петруненко.


На думку адвоката, його підзахисний на абсолютно законних підставах виїхав у Лондон і абсолютно законно переміщується по Європі.

"Більше того, він через своїх представників належним чином повідомив слідство про дві речі. По-перше, вказав адресу свого легального проживання, яку зареєстровано у відповідних службах Британії. А також вказав повні дані своїх британських юридичних радників. Є питання - звертайтеся. Суворо за процедурою, яка ідеально прописана у відповідному "міжнародному розділі" нашого КПК. По-друге, він вкотре наполягає, що готовий дати будь-які свідчення в рамках розслідування так званої "газової справи". Але так як наслідок, на жаль, не блищить своєю прихильністю процедурі, він вважав за краще це зробити через одну з європейських юрисдикцій", - повідомив адвокат.

Окремо він звертає увагу, що публічні заяви представників НАБ, так як справа Онищенко вже виходить за межі України, "щонайменше, своєю некомпетентністю викликають абсолютне нерозуміння в європейських міжнародних інстанціях". За словами адвоката, є чітка процедура доведення чого-небудь, і ця процедура предметно прописана в національних і міжнародних нормативних актах.

"І вона (процедура, - ред.) однозначно не передбачає публічного поширення завідомо неправдивих відомостей і вже точно прямих погроз. Безсумнівно, що в тій же Британії, чий кордон Онищенко перетнув з дотриманням усіх належних формальностей, абсолютно не розуміють заяв НАБУ про "втечу Онищенка" і про його нібито "приховування від правосуддя". Це як розуміти? Що Британія дурніша за НАБУ? Олександр Онищенко абсолютно легально перебуває в Лондоні. Він не ховається в якихось підвалах або на прихованих квартирах, його телефон загальнодоступний, адреса проживання відома, з ним легко спілкуються журналісти, в тому числі і українські. Більш того, процесуально - за посередництвом англійської юрисдикції - він готовий брати участь на всіх етапах слідства. Що ще потрібно, щоб припинити дивні публічні заяви?", - додав юрист.

Адвокат вважає, що єдина причина, за якою Онищенко знаходиться до цих пір в Лондоні, а не в Україні – це неможливість належним чином захищати свою позицію під час слідства і на суді, що доводять численні суттєві "процесуальні порушення" по інших фігурантах, а також обшуки і арешти адвокатів.

"Слідство явно робить деякий тиск на суди і на свідків. Схиляє їх до дачі вигідних для себе і не завжди правдивих показань. Має місце і певне залякування. Гра на хворобах свідків. А чого варті систематичні і неправдиві заяви слідчих про те, що Онищенко переховується то в Москві, то в Брюсселі? Це при тому, що він незмінно і легально перебуває в Європі, на очах у всіх. Це або непрофесіоналізм, або, що більш вірно, умисний тиск на громадську думку заради створення вкрай негативного образу Олександра Романовича", - заявляє адвокат.

Як зазначає 112-Украина з посиланням на юристів, "НАБ регулярно проводить спекулятивні прес-конференції, розраховані виключно на внутрішнього споживача, де вже розставлені всі крапки над "і" - хто злодій, а хто герой, але юридичне співтовариство, в тому числі й міжнародне, на цей процес дивиться зовсім інакше".

Видання пише, що при цьому НАБ "вперто звинувачує народного депутата Олександра Онищенка у створенні газових корупційних схем, в результаті чого українська держава недоотримала багатомільярдну вигоду".

Реальних доказів, крім гучних слів, на думку захисників Онищенка, поки немає. Сам же Олександр Онищенко вважає справу повністю сфабрикованою і таку, що має виключно політичний характер, зазначає 112.