ua en ru

Омелян заявив, що попереджав компанію "Ян де Нул" про відповідальність за тендер в "Южному"

Омелян заявив, що попереджав компанію "Ян де Нул" про відповідальність за тендер в "Южному" Фото: Володимир Омелян

Будь-яка компанія має право брати участь у тендерах, але важливо, щоб вона не була афілійована з незрозумілими підприємствами

Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що попереджав бельгійську компанію "Ян де Нул" про відповідальність за тендер в морському порту "Южний". Про це повідомляє "112-Україна".

"Оскільки ця позиція є політично чутливою, відбуваються складні переговори. Мені дуже шкода, що ми втратили стільки часу. Я піднімаю це питання, насправді, з першого місяця свого призначення. Зараз, я вважаю, з Адміністрацією морських портів ми прийшли до такої точки, що ми не можемо не робити різкі зміни. І я вірю, що до кінця року це буде зроблено в будь-якому випадку", - цитує 112 Омеляна.

За словами Омеляна, МІУ підтримує дії Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) щодо розслідування фактів корупції в ході проведення тендеру на днопоглиблення в порту "Южний".

"Ми всіляко вітаємо, що НАБУ, нарешті, почало розслідування. Ми його підтримуємо. Нам також важлива істина. І не тільки у цьому разі, а для того, щоб запобігти у подальшому подібним історіям в морській інфраструктурі. Ми надаємо їм (НАБУ, - ред. 112) інформаційну і документальну підтримку, яка їм потрібна", - сказав Омелян.

Він також зазначив, що попереджав власників бельгійської компанії "Ян де Нул" про ризики для їх репутації, так як в Україні від імені "Ян де Нул" участь у тендері брала компанія з непрозорою структурою власності.

"Для мене теж було цікавою новиною, що є "Ян де Нул Україна", яка має іншу структуру власності, ніж материнська компанія "Ян де Нул". Вони (бельгійці) повідомили, що 55% належить не "Ян де Нул". Я їх попередив, що вони повинні розуміти, що репутаційно вони несуть відповідальність за 100%, а не за 45%, в яких вони беруть участь. Вони з цим погодилися, тому я вважаю, що обидві сторони були проінформовані", - заявив міністр.

За його словами, "Ян де Нул" або будь-яка інша компанія мають повне право брати участь у тендерах, але "важливо, щоб вони не були пов'язані з якимись іншими незрозумілими підприємствами, які займаються незрозуміло чим", серед власників яких потім не виявилися "якісь народні депутати".

Нагадаємо, раніше повідомлялося про проведення розслідування корупції в Адміністрації морських портів України.