ua en ru

Омелян розповів подробиці програми підвищення безпеки на дорогах

Омелян розповів подробиці програми підвищення безпеки на дорогах Фото: Володимир Омелян (РБК-Україна)

За словами Омеляна, програмою найбільше коштів виділяється на інфраструктуру безпеки

Голова Міністерства інфраструктури Володимир Омелян під час засідання уряду представив Державну програму підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року, передає прес-служба міністерства.

Урядовець підкреслив, що якісні дороги не є запорукою безпеки.

"Хочу наголосити, що якісні дороги не є запорукою безпеки на них. Адже коли дорожнє покриття поганої якості, водії змушені знижувати швидкість. Не секрет, що наслідками таких поїздок є погіршення технічного стану автотранспорту та втрата часу. Але відремонтовані дороги дозволяють їхати швидко, часто – із значним перевищенням встановленого швидкісного режиму. Наслідки в таких випадках набагато страшніші – травмування чи навіть втрати людських життів", - зазначив міністр і додав, що процеси відновлення доріг та підвищення їх безпеки мають йти паралельно.

Голова МІУ назвав основні цілі держпрограми:

  • зниження рівня смертності внаслідок дорожньо-транспортних пригод щонайменше на 30 % до 2020 року;
  • зниження ступеня тяжкості наслідків дорожньо-транспортних пригод для учасників дорожнього руху;
  • зменшення соціально-економічних втрат від дорожньо-транспортного травматизму;
  • запровадження ефективної системи управління безпекою дорожнього руху для забезпечення захисту життя та здоров’я населення.

За словами Омеляна, програмою найбільше коштів виділяється на інфраструктуру безпеки, зокрема: 1,16 млрд гривень на 500 кільцевих розв’язок; 930 млн – на 500 острівців на в’їздах до населених пунктів; 1,16 млрд гривень – на безпечні пішохідні переходи (6432 одиниці); 150 млн гривень – на 1500 пішохідних переходів з освітлювальними панелями; 259 млн гривень – на ліквідацію 109 місць концентрації ДТП; 435 млн гривень – на 258 км нового бар’єрного огородження і 60 млн гривень на 15000 нових дорожніх знаків.

Крім того, він додав, що найближчими часом буде розроблено понад десяток масованих кампаній щодо безпеки руху і безпечної поведінки на дорогах.

"Ключові меседжі - розумна швидкість, ремені безпеки, відмова від поєднання алкоголю і керування автомобілем та обов’язкове використання дитячих автокрісел безпеки", - пояснив міністр.

Омелян також розповів про заходи, спрямовані на підвищення ефективності державного нагляду та контролю, що передбачені у держпрограмі: система автофіксації порушень ПДР; камери автофіксації порушень ПДР на автодорогах державного значення; мобільні прилади контролю швидкості в патрульних автомобілях; придбання алкотестерів; контроль безпеки комерційних перевезень. Загальний обсяг фінансування – понад 1,3 млрд гривень.

Важливе місце у Державній програмі займають заходи невідкладної допомоги, на які планується виділити 1,8 млрд гривень.

"Будь-яка державна програма - це лише план. Наскільки повно і якісно цей план буде реалізований - залежить від нас з вами, а також багатьох чинників, зокрема, результативної роботи всіх центральних органів виконавчої влади та громадськості. Збереження людського життя – це основна ціль, на досягнення якої мають спрямовуватись всі наші зусилля", - підсумував голова МІУ.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що в Україні в дорожньо-транспортних пригодах (ДТП) щодня у середньому гинуть 11 чоловік.