ua en ru

Омбудсмен виступила проти арешту журналіста Руслана Коцаби

Омбудсмен Валерія Лутковська виступила проти арешту журналіста Руслана Коцаби, який обвинувачується у державній зраді і шпигунстві. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Уповноваженого з прав людини.

"Зараз з високою ймовірністю можна стверджувати про ознаки порушення статті 10 Конвенції, оскільки практика Європейського суду в таких справах вказує на неприпустимість у демократичному суспільстві такого обмеження волі, як у справі Руслана Коцаби", - переконана вона.

Так, за її словами, подібні ситуації неодноразово були предметом розгляду в Європейському суді з прав людини і, констатуючи порушення статті 10 Конвенції, ЄСПЛ зазначав, що будь-яке обмеження свободи вираження поглядів має мати легітимну мету (наприклад, здійснюватися в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам), бути пропорційним переслідуваної мети і необхідними в демократичному суспільстві.Визначальним при цьому є рішення, яке буде прийнято національними органами за результатами розгляду відповідної справи.

Лутковська зазначає, що переслідування журналістів і громадських активістів за їх діяльність є неприйнятним і може становити порушення прав і свобод людини, зокрема тих, які гарантовані Конвенцією про захист прав людини і основних свобод.

Нагадаємо, на початку лютого Служба безпеки України затримала івано-франківського журналіста Руслана Коцабу за підозрою в державній зраді і шпигунстві.

8 лютого, за клопотанням слідчого, слідчим суддею Івано-Франківського міського суду Коцабі обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на 60 днів.