ua en ru

Олег Дубина продає 32,6% акцій Запорізького сталепрокатного заводу кіпрській Prandicle Ltd

Екс-глава "Нафтогазу" Олег Дубина продає частку в Запорізькому сталепрокатному заводі. У п'ятницю, 18 травня, кіпрська Prandicle Ltd, яку пов'язують з пулом російських інвесторів на чолі з Олександром Катуніним, повідомила, що купує 32,6% акцій підприємства, повідомляє видання "Комерсант-Україна". Експерти відзначають, що до продажу активу Дубину підштовхнула політична ситуація і проблеми на ринку металовиробів.

Кіпрська Prandicle Ltd купує 32,6% акцій Запорізького сталепрокатного заводу, повідомили в компанії в п'ятницю. Це відповідає розміру частки в статутному капіталі підприємства, що належить екс-голові НАК "Нафтогаз Україна" Олегу Дубині. Крім нього, співвласниками компанії є Костянтин Макаров (21,8%), Віталій та Іван Любимови (8,35% і 6,8%) і Тетяна Малихіна (6,8%). Любимови і Тетяна Малихіна також займають керівні посади в компанії "Інтермет" (займається науково-технічними розробками в металургії), яка в 1999-2001 році співпрацювала з меткомбінатом "Криворіжсталь", очолюваним тоді Олегом Дубиною.\

ПАТ "Запорізький сталепрокатний завод" (ЗСПЗ), за даними "Металургпрому", входить в п'ятірку найбільших виробників металовиробів в країні. Виробничі потужності дозволяють випускати до 200 тис. т дроту та цвяхів, 5 тис. т проводів, 10 млн кв. м металевих сіток на рік. 2011 р. ЗСПЗ завершив з чистим збитком 6,4 млн грн при доході 146,4 млн грн. На підприємстві працює 1,1 тис. осіб.

Топ-менеджер однієї з великих металотрейдингова компаній стверджує, що Prandicle Ltd має відношення до пулу російських інвесторів на чолі з Олександром Катуніним, які в 2010 році придбали 50% +2 акції "Індустріального союзу Донбасу". Після цієї угоди в органи управління ІСД та її підприємств увійшли представники російського Зовнішекономбанку (головою наглядової ради є голова уряду Росії Дмитро Медведєв).

Вчора Дубина відмовився коментувати угоду, пославшись на те, що "знаходиться за кермом", а пізніше припинив відповідати на телефонні дзвінки. Отримати коментар Олександра Катуніна не вдалося - його мобільний був вимкнений.

"З урахуванням збитковості підприємства... сама вартість операції може скласти близько 20 млн дол.", - каже головний инвестстратег ФГ БКС Максим Шеїн. Гендиректор "Металургпрому" Василь Харахулах наголошує, що останній рік був збитковим для виробників металовиробів. "Більшість підприємств галузі пропрацювали минулий рік з негативною рентабельністю, яка цього року тільки погіршилася. Справа в тому, що вже півтора року ціни на сировину - металопродукцію для виробників метизів ростуть, а вартість самих метизів залишається колишньою", - відзначає експерт.

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич (колишній співробітник прес-служби НАК "Нафтогаз Україна") стверджує, що Дубина не володіє великим бізнесом в Україні. "Можливо, йому знадобилися гроші, а іншого бізнесу в колишнього глави НАК немає", - говорить пан Марунич. Шеїн вважає, що причини продажу активу могли бути політичними. "Олег Дубина працював при Юлії Тимошенко, хоча і зміг уникнути її долі. Якби він зараз не продав свій завод інвесторам з Росії, не виключено, що через час йому довелося б продати його дешевше підприємцям, близьким до української влади", - говорить пан Шеїн. В минулому році Генпрокуратура порушила кримінальну справу відносно Олега Дубини. Його підозрювали в перевищенні влади і службових повноважень при підписанні газових угод c Росією. У фракції "БЮТ-Батьківщина" справу стосовно пана Дубини тоді називали "сервісним" і вважали, що воно було порушено, щоб надати легітимність кримінальній справі стосовно Юлії Тимошенко.