ua en ru

Близько третини ринку нафтопродуктів займають контрабанда і фальсифікат, - експерт

За словами президента Асоціації операторів ринку нафтопродуктів україни Леоніда Косянчука, 30% ринку займають контрабанда і фальсифікат. Про це йдеться у статті РБК-Україна "Перші підсумки децентралізації: бюджетний зростання і трансфертні діри".

"Нафтопродукти мають таку особливість, що вартість бензину входить в усе. Ми не прийшли до повного розуміння проблеми, я вже не кажу про те, як складно адмініструвати (акцизний податок, - ред.). Податок ввели, бо так треба було, ми залізли в кишеню до кожного громадянина, а 5% - це одна гривня з одного літра", - зазначив він.

Експерт вважає, що замість введення нового податку уряду потрібно було організувати боротьбу з контрабандою нафтопродуктів.

Нагадаємо, з 1 січня 2015 року згідно з прийнятим Верховною Радою України законом "Про внесення змін у Податковий кодекс України та деякі законодавчі акти України щодо податкової реформи" введено акцизний податок з реалізації через роздрібну мережу підакцизних товарів, що сплачується в місцевий бюджет. Платниками цього податку є суб'єкти роздрібної торгівлі, які реалізують безпосередньо громадянам, пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, нафтопродукти, скраплений газ, паливо альтернативне.