ua en ru

Близько 70% Android-пристроїв схильні вірусу, вымогающему гроші у користувачів

Близько 70% Android-пристроїв схильні вірусу, вымогающему гроші у користувачів Фото: новий вірус атакує пристрої під управлінням ОС Android

Якщо жертва відмовляється платити вірус форматує флеш-накопичувач, назавжди видаляючи всю збережену інформацію

Близько 70% всіх пристроїв під управлінням схильні проникненню вірусу Android.Lockdroid.E, який вимагає гроші у користувачів, сообщает Androidinsider, посилаючись на дослідників компанії Symantec.

Як правило, вірус потрапляє на смартфон або планшет через сторонні магазини додатків і, отримуючи повний контроль над пристроєм, стає його повноправним власником. Вірус, втілившись у систему, імітує один із системних файлів, що істотно ускладнює пошук вредоноса, перешкоджаючи його видалення навіть у разі виявлення.

Після установки троян посилає пристрою кілька команд, вимикаючих тачскрін і кнопки, і виводить на дисплей QR-код з реквізитами для оплати. Якщо жертва відмовляється платити вірус форматує флеш-накопичувач, назавжди видаляючи всю збережену інформацію. При цьому якщо здійснити оплату – пристрій все одно не розблокується.

Експерти радять у разі зараження вірусом підключити заражене пристрій до комп'ютера за допомогою USB-кабелю і виконати програмний скидання, повернувшись до заводських налаштувань.

Нагадаємо, в січні Android-пристрої українців атакував вірус, який краде банківські дані.