ua en ru

В окупованому Армянську в повітря потрапив сірчистий газ

В окупованому Армянську в повітря потрапив сірчистий газ Фото: "Кримський титан" (twitter.com/YTPO__Ru)

МЗС України звинуватило Росію у створенні екологічної катастрофи в окупованому Криму

На території окупованої Росією Криму в місті Армянськ в повітрі виявили сірчистий газ. На сьогодні з міста вивезли 5 тис. дітей, передає "Медуза" з посиланням на російські ЗМІ і "владу Криму".

Наголошується, що вперше жителі Армянська відчули різкий запах на вулиці вдень 25 серпня. "Страшний запах брому, туман, хмари буро-рожевого кольору", - писали люди в соцмережах. У той же день вони стали скаржитися на висипання, підвищення температури і першіння в горлі.

Крім того, автомобілі на вулиці вкрилися схожим на іржу, але маслянистим нальотом. Такий же наліт став з'являтися на побутової техніки у квартирах. Жителі Армянська припустили, що забруднення повітря могло статися із-за збоїв в роботі місцевого титанового заводу "Кримський титан".

За даними "Крим.Реалії", 29 серпня три підприємства, розташовані неподалік Армянську - ПАТ "Кримський содовий завод", АТ "Бром" і ТОВ "Титанові інвестиції" - заявили про свою непричетність до викидів на півночі Криму.

Тільки 30 серпня в кримському управлінні Росспоживнагляду повідомили, що за попередніми даними досліджень, "причиною випадання речовини є випаровування вмісту кислотонакопителя, що використовується філією ТОВ "Титанові Інвестиції". Випадання речовини сприяло тривале підвищення температури атмосферного повітря, тривала відсутність опадів, а також пониження рівня води в кислотонакопичувачі".

Як пише "Медуза", на наступний день, 31 серпня, комунальні служби Армянська провели дезінфекцію: обробляли вулиці содовим розчином, знезаражували класи шкіл. Почалася евакуація дітей - збиралися вивезти близько 2,4 тисяч школярів і 1,5 тисяч дошкільнят і першокласників.

В окупованому Армянську в повітря потрапив сірчистий газ
В окупованому Армянську в повітря потрапив сірчистий газ
В окупованому Армянську в повітря потрапив сірчистий газ
В окупованому Армянську в повітря потрапив сірчистий газ

Фото: евакуація з Армянська (facebook.com/riacrimea)

У понеділок, 3 вересня представник Державної прикордонної служби України Олег Слободян повідомляв, що, в Херсонській області виявили токсичні хімічні речовини в повітрі.

У вівторок, 4 вересня, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що в аннексированном Криму почалася евакуація дітей з-за екологічних проблем. За словами Чубарова, Росія каже, що у Криму сталася виробнича катастрофа, але ніхто не знає напевно, що саме відбувається на аннексирванном півострові.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін у вівторок, 4 вересня, заявив, що Росія принесла в Крим "экологичесие катастрофи, руйнують українську землю".

В окупованому Армянську в повітря потрапив сірчистий газ

Нагадаємо, як заявив сьогодні директор "Кримського титану" Андрій Акулов, робота заводу, розташованого в аннексированном Російською Федерацією Криму, буде повністю припинена через тиждень.