ua en ru

ОГХК звинуватила Абромавічуса в необґрунтованих претензіях до свого гендиректора

Держпідприємство "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК) назвала необґрунтованими претензії міністра економічного розвитку Айвараса Абромавічуса до гендиректора Руслана Журила. Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії.

Зокрема, Руслан Журило спростував заяву міністра про те, що Абромавічус нібито запропонував йому подати у відставку.

"Пропозиція про відставку не звучала. Більше того, мені не відомо про існування ніяких "питань, пов'язаних з моєю діяльністю на посаді керівника компанії", про які заявив Абромавічус", - зазначив він.

У ОГХК пов'язують такі заяви міністра з намаганням отримати контроль над компанією з великими фінансовими оборотами. Як зазначається, після того, як ОГХК почала приносити прибуток державі, міністр неодноразово пропонував менеджменту компанії підтримати призначення його бізнес-партнера Костянтина Лісничого в керівництво. В даний час він по протекції міністра керує ДАК "Українські поліметали".

На нараді у Абромавічуса у присутності заступника міністра Руслана Коржа і згаданого Лісничого в ОГХК вимагали виділити "Укрбурштину" (входить до ДАК "Українські поліметали") 11,5 млн грн. Міністр проігнорував аргументи керівництва ОГХК, що бурштин не пов'язаний з профілем компанії, а "Українські поліметали" перебувають під загрозою банкрутства. Тому, за даними прес-служби, 11,5 млн грн не будуть повернуті, більше того, можуть бути перенаправлені структурам, зайнятим нелегальним видобутком бурштину.

"Безпідставні звинувачення в адресу ОГХК з боку міністра несуть не тільки репутаційні ризики для нашої держкомпанії, але й поставили під загрозу укладення контрактів з нашими основними зарубіжними партнерами. А це - збитки для державного бюджету України в сотні мільйонів гривень. Продовжуючи політику відкритості та прозорості, ми ініціативно запропонували Кабінету міністрів України здійснити будь-яку перевірку діяльності нашої компанії. Впевнені, що вона спростує будь-які звинувачення на нашу адресу з боку міністра Абромавічуса", - йдеться в повідомленні.

Зазначимо, ДП "ОГХК" чисельністю 6200 осіб створене Кабінетом міністрів України для управління стратегічними титановими підприємствами (Вільногірський ГМК і Іршанський ГЗК). За останні сім місяців компанія сплатила до бюджетів різних рівнів 170 млн грн.