ua en ru

ОЕСР поліпшила прогноз по світовій економіці

ОЕСР поліпшила прогноз по світовій економіці Фото: ОЕСР (www.oecd.org)

Світова економіка, схоже, відновлюється після викликаного коронавірусом спаду швидше, ніж очікувалося, завдяки поліпшенню прогнозів для Китаю і США, говориться в опублікованій в середу доповіді

Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) поліпшила прогноз спаду світової економіки у 2020 році до 4,5%. В червні організація очікувала падіння світового ВВП на 6%.

Про це йдеться в прогнозі ОЕСР.

Як наголошується в прогнозі, світова економіка, схоже, відновлюється після викликаного коронавірусом спаду швидше, ніж очікувалося, головним чином через більш високі, ніж очікувалося, результати для Китаю і США у першій половині цього року і широкомасштабну реакцію урядів.

ОЕСР поліпшила прогноз по світовій економіці

Всі країни G20, за винятком Китаю, випробують рецесію у 2020 році. Хоча в наступному році очікується крихке відновлення, у багатьох країнах обсяг виробництва в кінці 2021 року все ще буде нижче рівнів кінця 2019 року і набагато нижче прогнозованого до пандемії.

Наступного року світова економіка може повернутися до зростання і розширитися на 5%, якщо поширення вірусу вдасться стримати. Червневий прогноз передбачав підйом на 5,2% в 2021 році.

Разом з тим збільшення кількості нових випадків зараження коронавірусом або посилення заходів стримування інфекції можуть відняти у очікуваного в наступному році зростання 2-3 процентних пункти.

Прогнози ОЕСР засновані на припущенні, що локальні спалахи захворювання продовжаться, але викличуть лише адресні заходи, а не закриття на карантин цілих країн. Також організація не очікує широкого доступу до вакцини від COVID-19 до кінця наступного року.

Нагадаємо, в березні 2020 року генсек Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) Хосе Анхель Гурріа заявив, що пандемія коронавірусу викликала більший економічний шок, ніж глобальна криза 2008 року.

Нагадаємо, МВФ розглядає поточну рецесію як гірший з часів Великої депресії 1930-х років. У своєму останньому прогнозі фонд очікує, що до 2020 року світовий ВВП скоротиться на 4,9% порівняно з 3,0%, прогнозованих у квітні.