ua en ru

Жоден союзник НАТО не має зазнати долі України через дії Росії, - Столтенберґ

Жоден союзник НАТО не має зазнати долі України через дії Росії, - Столтенберґ Фото: Йенс Столтенберґ

Столтенберґ приїхав до Вашингтона, щоб заручитись підтримкою нової адміністрації США

Північноатлантичний Альянс провадить найпотужніше посилення колективної оборони з часів холодної війни, що викликано незаконною анексією Криму Росією та підтримкою конфлікту на сході України. Про це у Вашингтоні заявив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберґ, передає "Голос Америки".

"Ми маємо забезпечити, щоб жоден з союзників НАТО не зазнав того, що переживає Україна через Росію починаючи з 2014 року", - сказав генсек НАТО.

Столтенберґ наголосив на необхідності дотримання Росією режиму припинення вогню та виконання Мінських домовленостей.

Він відзначив, що світ потребує єдності союзників з огляду на порушення світового порядку діями Росії, а також через війну в Сирії, що розгортається безпосередньо біля кордонів Туреччини - одного з найбільших союзників НАТО.

"В той час, коли світ стає більш небезпечним і непередбачуваним, важливо мати друзів та союзників. І саме в НАТО Америка має найкращих друзів і союзників", - наголосив Столтенберґ.

Столтенберґ приїхав до Вашингтона, щоб заручитись підтримкою нової адміністрації США зі стратегічних питань.

"Ми не хочемо нової Холодної Війни, нової гонки озброєнь... насправді ми переконані, що передумовою політичного діалогу з Росією є наша потужність та єдність" – сказав генсек НАТО під час прес-конференції в Білому Домі.

Під час зустрічі з президентом Трампом, Столтенберг засвідчив єдність позиції НАТО стосовно Сирії і підтримав операції США в країні.

Нагадаємо, НАТО констатує посилення агресивності Росії. При цьому альянс не бачить прямої загрози від РФ.