ua en ru

Одеська область відмовиться від імпорту електроенергії з Молдавської ГРЕС

Одеська область України відмовиться від імпорту електроенергії з Молдавської ГРЕС, яка розташована в Придністровському регіоні Молдавії ы належить російській компанії "Інтер РАО ЄЕС". Як повідомили РБК в Одеської обласній державній адміністрації, про це заявив голова адміністрації регіону Едуард Матвійчук під час розширеної наради в облдержадміністрації під головуванням міністра енергетики і вугільної промисловості України Юрія Бойко, на якій було розглянуто питання забезпечення енергобезпеки півдня Одеської області.
Як зазначив Матвійчук, в даний час південні райони Одеської області отримують електроенергію від Молдавської ГРЕС, розташованої на території іншої держави. Матвійчук сказав, що прийнято рішення в найкоротші терміни побудувати лінію 330 кВ "Новоодеська - Арциз", що дозволить повністю забезпечити електроенергією українського виробництва південну частину Одеської області. "На сьогоднішній день ця територія залежна від Молдавської ГРЕС і не має альтернативних джерел електропостачання", - зазначив він.
Нова енерготраса протягнеться на 104 км. В цілому в проект з енергозабезпечення Одеської області в 2012 р. планується вкласти близько 441 млн грн (55 млн дол.), і він обіцяє бути наймасштабнішим в Україні.
Нагадаємо, раніше в Минэнергоугля повідомляли, що в Одесі розпочнеться будівництво нової електропідстанції "Маразліївська", яка повинна поліпшити енергозабезпечення центральної частини міста.
Молдавська ГРЕС (г.Днестровск, Придністров'я) належить російській компанії "Інтер РАО ЄЕС". Молдавська ГРЕС - одна з найбільших електростанцій в Східній Європі. Загальна встановлена потужність 12 енергоблоків ГРЕС складає 2 тис. 520 МВт. Максимальна потреба всієї молдавської енергосистеми становить 1,1-1,2 тис. МВт.