ua en ru

Одесити візьмуть участь у жалобних заходах 2 травня за підтримки міжнародної делегації

Представники громадянського суспільства Одеси вийдуть на акцію пам'яті на Куликовому полі 2 травня, яка розпочнеться о 14:00. Про це повідомляє організаційний комітет заходу.

Організатори повідомили, що напередодні 29 квітня СБУ затримала ряд опозиційних активістів, в тому числі, лідера Народної ради Бессарабії Віру Шевченка, яка після звільнення заявила: "2 травня я, як і всі одесити, буду стояти на Куликовому полі, де рівно рік тому був скоєний один з найжахливіших злочинів в історії України".

Правоохоронні органи також відпустили раніше затриману мати Антона Давидченка, яка брала активну участь в акціях на Куликовому полі. Після звільнення вона заявила, що "незважаючи на ситуацію, не поїде з міста і піде вшанувати пам'ять загиблих в 14:00 на Куликовому полі".

За словами організаторів, на запрошення відвідати жалобні заходи вже відповіли депутати Європейського парламенту, а також відомі міжнародні громадські діячі та журналісти. Зокрема, в Одесу вже прибули лідер Партії регіонів Польщі Болеслав Борисюк, заступник голови польської партії "Зміна" Набіль Малази, а також ізраїльський публіцист Давид Ейдельман.

"Загиблі там люди повинні залишитися в пам'яті і наших серцях. Я буду представляти поляків, яким не все одно, а це переважна більшість. Я хочу там бути, вклонитися перед загиблими, віддати данину поваги перед родичами", - зазначив Борисюк.