ua en ru

Обов'язкова вакцинація має бути крайнім заходом, коли інші вичерпано, - ВООЗ

Обов'язкова вакцинація має бути крайнім заходом, коли інші вичерпано, - ВООЗ Фото: директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Ханс Клюге (Віталій Носач, РБК-Україна)

Обов'язкова вакцинація від коронавірусу має бути крайнім заходом. Вводити її можна лише тоді, коли використані всі методи прискорення імунізації.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву директора Європейського регіонального бюро ВООЗ Ханса Клюге під час брифінгу.

"Вимоги обов'язкової вакцинації є крайнім заходом і можуть застосовуватися тільки тоді, коли вичерпано всі варіанти підвищення рівня вакцинації. Вони показали свою ефективність в окремих випадках, але такі вимоги залежать від контексту", - підкреслив Клюге.

За його словами, необхідно оцінювати те, як обов'язкова вакцинація може мати вплив на громадську довіру та впевненість у суспільстві, а також загальний рівень вакцинації.

"Для однієї спільноти вона може бути ефективною, тоді як для іншої навпаки", - наголосив Клюге.

Він додав, що при такому посиленні "необхідно уважно дивитися на те, щоб дискримінація між щепленими та нещепленими не провокувала напругу".

Разом з тим, він закликав враховувати те, який вплив на психологічне здоров'я людей матимуть обмеження на переміщення або нові локдауни.