ua en ru

Оголошення США дефолту загрожує хаосом на 11,6-трильйонному ринку держборгу, - експерти

Якщо США оголосять дефолт, то на 11,6-трильйонному ринку держборгу запанує хаос. До такого висновку прийшла група експертів Treasury Markets Practice Group (TMPG), в яку входять представники ФРБ Нью-Йорка і Мінфіну, а також топ-менеджери провідних банків, хедж-фондів та інвестфондів. Зокрема, вони стверджують, що можливість дефолту не закладена в торгові комп'ютерні системи. І якщо буде порушена 14-а поправка до конституції США, згідно з якою країна завжди повинна платити по своїх рахунках, комп'ютери перестануть обробляти торги Treasuries.

Торгівля американськими держоблігаціями здійснюється через систему ФРС Fedwire. Згідно зі встановленими алгоритмами, держоблігації не можуть бути перепродані, якщо по ним закінчився термін погашення. Коли на руках у інвесторів опиняться папер з простроченими термінами погашення, то їм доведеться чекати, поки Мінфін викупить свої боргові зобов'язання. До надходження оплати трейдери не зможуть продовжити торгівлю відповідними інструментами.

З урахуванням того що щодня через Fedwire здійснюється кліринг на мільярди доларів, ринок встане. "Не існує рішення, яке ліквідує операційні наслідки відстроченого платежу по держборгу", - зазначили в TMPG.

Група експертів зазначила, що теоретично ФРС, після того як отримає відповідне повідомлення від Мінфіну, може подовжити термін погашення бондів. Однак у TMPG не знають, як сервіс відреагує на дані зміни. Є ще одна технічна складність: комп'ютери автоматично видаляють з систем бонди з терміном погашення, і, швидше за все, система зробить "зачистку", незважаючи на те що платіж за ним так і не надійшов. "Це буде кошмар для бухгалтерів. Не думаю, що політики хоча б здогадуються про те, з чим зіштовхнуться бек-офіси", - заявив керуючий партнер BTG Pactual Джон Фейс. Наскільки такі технічні ускладнення відіб'ються на вартості запозичень для США, експерти сказати не беруться.

Втім, американські політики поки не хочуть перевіряти на практиці висновки своїх колег. У середу палата представників конгресу схвалила тимчасове підвищення ліміту держборгу (без зазначення граничної суми) до 19 травня цього року (285 голосів "за", 144 "проти"). До цього планка держпозики становила 16,4 трлн дол; перевищення ліміту повинно було відбутися в середині лютого - початку березня. Тепер законопроект попрямує до сенату, а потім надійде на підпис Президентові Бараку Обамі.

Фактично конгресмени скасували обмеження по держборгу, дозволивши Мінфіну вільно займати на поточні витрати протягом чотирьох місяців. В кінці травня розмір накопиченого держборгу буде схвалений автоматично. Вперше обмеження по американській держпозиці було прийнято в 1917 році, з тих пір конгрес переглядав ліміт 79 разів.

Читайте також: Білий Дім вітає ініціативу республіканців у конгресі США тимчасово підвищити ліміт держборгу