ua en ru

Звинувачений у замаху на Путіна Адам Осмаєв очолив батальйон сил АТО

Звинувачений у замаху на Путіна Адам Осмаєв очолив батальйон сил АТО

Адам Осмаєв, що обвинувачувався у підготовці замаху на Президента Росії Володимира Путіна, взяв на себе командування батальйону сил антитерористичної операції на Донбасі. Про це на брифінгу в Одесі 2 лютого повідомила дружина Осмаєва, прес-офіцер батальйону Аміна Окуєва, передає кореспондент РБК-Україна.

Йдеться про батальйоні імені Джохара Дудаєва попередній командир якого Іса Мусаєв загинув у бою під Дебальцевим 1 лютого.

"Зараз командування батальйоном імені Джохара Дудаєва взяв на себе майор збройних сил Чеченської республіки Ічкерія Адам Осмаєв", - заявила Окуєва.

Нагадаємо, Осмаєв був затриманий в Одесі 4 лютого 2012 р. за підозрою у скоєнні вибуху 4 січня 2012 р. Тоді під час вибуху загинув 26-річний громадянин РФ і серйозно постраждав 28-річний громадянин Казахстану. 27 лютого 2012 р. в СБУ заявили, що затриманням в Одесі російські і українські спецслужби запобігли планам терористів по підготовці замаху на Путіна після президентських виборів у РФ.

Осмаєву було висунуто обвинувачення за сімома статтями Кримінального кодексу України. Суд в Одесі в 2012 р. постановив екстрадувати Осмаєва до Росії. Однак це так і не було зроблено із-за заборони ЄСПЛ, який угледів порушення прав Осмаєва.

18 листопада 2014 р. Приморський районний суд Одеси відпустив на свободу Адама Осмаєва. Суд визнав його винним у незаконному поводженні з вибуховими речовинами, необережному знищенні чужого майна та підробці документа. Осмаєва засудили до 2 років 9 місяців 14 днів тюремного ув'язнення, проте він вже відбув цей термін у слідчому ізоляторі, тому його звільнили. Раніше з висновку щодо обвинуваченого в замаху на Путіна Осмаєва були вилучені "терористичні" статті.

У березні 2014 р. Осмаєв попросив українське громадянство.