ua en ru

Звинувачення проти Берлусконі можуть призвести до нестабільності уряду Італії

Ситуація в Італії, де звинувачення проти колишнього прем'єр-міністра Італії Сільвіо Берлусконі можуть призвести до нестабільності уряду, загрожує відновленням європейської боргової кризи. Про це повідомляє "Росія 24".

Партія Берлусконі згуртувалася навколо свого лідера і, можливо, постарається добитися президентського помилування. Також соратники колишнього прем'єр-міністра загрожують масової відставкою депутатів в парламенті, а цей крок може призвести до краху уряду Енріко Летта.

З урахуванням зберігається боргової кризи, виборів у Німеччині в наступному місяці і корупційним скандалом за участю іспанського уряду, нестабільності може призвести до зриву відновлення економіки європейських країн.

На думку голови Банку Італії Ігнаціо Віско, такі потрясіння можуть підвищити вартість запозичень і зробити більш важким прийняття законів для стимулювання економіки.

Досі ринки на цю нестабільність ніяк не реагували, вважаючи за краще звертати увагу на відновлення економік країн єврозони. Дохідність за італійськими та іспанськими облігаціями знизилася після появи повідомлень про зростання промислового виробництва в єврозоні вперше за два роки і зниження безробіття в Німеччині.

Прибутковість італійських 10-річних бондів впала на 3 базисних пункти до 4,23%, а прибутковість за аналогічним іспанських паперів знизилася на 2 базисних пункти до 4,54%.

Нагадаємо, що Берлусконі був визнаний винним у шахрайстві, пов'язаному з ухиленням від сплати податків.