ua en ru

Звинувачення на мою адресу є абсолютною неправдою, - Фірташ

Звинувачення на мою адресу є абсолютною неправдою, - Фірташ Фото: Дмитро Фірташ

Звинувачення суду є "абсолютною неправдою". Про це заявив український бізнесмен Дмитро Фірташ під час відповідей на питання у другій частині судового засідання у Відні.

За його словами, підвищений інтерес з боку США до його бізнесу датується початком 2006 р. Сполучені Штати вважали, що він представляє Росію, хоча головна перевага "Росукренерго" полягала в можливості отримувати низькі ціни для поставок газу в Україну з Узбекистану і Туркменістану.

Також Фірташ розповів, що США почали його переслідування через те, що він не підтримав політику Юлії Тимошенко. "У нас різне бачення країни з Тимошенко, і американським урядом. Я вважаю, що Україна повинна бути незалежною, нейтральною, мати однакові відносини з РФ і ЄС. Вона так не думає. Їй було важливо прем'єрське крісло і президентство", - заявив Фірташ в суді.

Присутні також продовжують активно коментувати події в залі суду. Народний депутат Вадим Рабинович розповів про суперечності у формулюваннях звинувачення: "Початок фантастичний... Суддя заявляє Фірташу, дослівно, проти нього свідчать два анонімних свідка. Але їх показань у судді НЕМАЄ!". Також він здивувався кількості фактів про події річної давності в Україні: "І знову скажу: фантастика! Всю історію напередодні Майдану і всієї революції - як все було за лаштунками - можна почути прямо зараз і тут в залі суду!"

У свою чергу американський журналіст Девід Герценхорн ("The New York Times") зазначив, що США знали, що на президентських виборах Фірташ не підтримає Тимошенко чи Яценюка і тому "підняли питання про його арешт".

Зараз суд оголосив перерву в засіданні, після якого в режимі відеоконференції буде допитаний Віталій Кличко. Суд постановив, що допит буде проведено в закритому режимі.