ua en ru

Обслуговування літаків та пасажирів в аеропортах врегульовано нормативно, - АМКУ

На вимогу Антимонопольного комітету України Міністерство транспорту та зв'язку розробило нормативно правові акти, спрямовані на забезпечення належного регулювання ринку наземного обслуговування літаків та пасажирів в аеропортах України, повідомляє прес-служба АМКУ.

Зокрема, Мінтрансзв'язку визначило перелік надання аеропортами спеціалізованих послуг, які відносяться до ринків природної монополії. Погоджений з комітетом перелік затверджено постановою уряду від 14 липня 2010 № 590. Це дозволяє комітету чітко встановлювати ті ринки послуг на території аеропортів, які залишатимуться в стані монополії через неможливість запровадження конкуренції з міркувань безпеки, та інші сфери, де необхідно розвивати конкуренцію.

Так, до спеціалізованих аеропортових послуг відносяться: забезпечення посадки, зльоту повітряного судна; забезпечення авіаційної безпеки; забезпечення приймання, зберігання, контролю за якістю та видачею авіаційного пального для заливу у паливозаправник або заправлення баків повітряного судна; забезпечення наднормативної стоянки повітряного судна; забезпечення обслуговування пасажирів в аеровокзалі.

Прийняття зазначеної постанови уряду також передбачає можливість введення державного регулювання цін на ринку послуг із забезпечення заправки повітряних суден пальним.

Разом з цим, Мінтрансв'язку підготувало проект постанови Кабінету міністрів «Про затвердження положення про доступ до ринку наземного обслуговування в аеропортах». Документ має врегулювати умови отримання сертифікованими підприємствами права надавати послуги з наземного обслуговування літаків та пасажирів в аеропортах, забезпечити процедуру відбору постачальників авіапального на конкурсній основі із врахуванням, зокрема, директиви Ради ЄС №96/67/ЄС, передбачити рівні та прозорі умови доступу підприємств, що реалізують авіаційне пальне із заправкою повітряних суден, до інфраструктури аеропортів.

Крім того, Мінтрансв'язку вже опрацювало нову редакцію Повітряного кодексу України із врахуванням позиції комітету. Нормами кодексу зокрема передбачаються заходи щодо розвитку конкуренції на ринку наземного обслуговування літаків та пасажирів. Проект Повітряного кодексу України схвалений урядом та внесений на розгляд Верховній Раді України.