ua en ru

Обсяг виробництва пива в 2011 р. скоротився на 1,1% - до 305,2 млн дал., - "Укрпиво"

Українці стали менше пити пиво середньоцінового сегмента - у минулому році він скоротився на 9%. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна". Найбільше від цього постраждала компанія "Оболонь", що скоротила продажі на 11,5%. Така тенденція змушує виробників змінювати стратегію - вони роблять ставку на економ-і преміальний сегменти.

Загальний обсяг виробництва пива в минулому році практично не змінився - він скоротився на 1,1%, до 305,2 млн дал, йдеться в даних асоціації "Укрпиво", отриманих днями учасниками ринку. Найбільше падіння виробництва у компанії "Оболонь", що займає друге місце, - на 11,5%. Лідер ринку "САН ІнБев Україна" (ТМ "Чернігівське", "Рогань", Stella Artois, Staropramen) збільшив випуск на 0,7%, а Carlsberg Ukraine (ТМ "Славутич", Carlsberg, "Балтика", "Львівське"), займає третю позицію, - на 1,8%. Значно наростили виробництво невеликі гравці - "Міллер Брендз України" і "Перша приватна броварня".
При цьому за рік значно змінилася структура ринку - відтік споживачів з середньоцінового сегменту (4-5,5 грн за 0,5 л), що почався в середині 2010 р., посилився. За даними галузевого видання "Пивна справа", за рік він скоротився на 9% - до 46% ринку. На думку аналітика ІК "АРТ-Капітал" Олексія Андрейченко, така тенденція для виробників загрозлива - зараз саме за рахунок масових брендів здійснюються основні продажі. "І" Славутич ", і" Оболонь ", і" Чернігівське "в минулому році намагалися зупинити відтік споживачів з допомогою ребрендингу, але не змогли", - додає він. Іншою причиною є розмивання межі між економ-(до 4 грн) і середнім (масовим) ціновими сегментами - наприклад, "Львівське" та "Сармат", які за ціною знаходяться в економ-сегменті, позиціонуються як масові, каже гендиректор "Міллер Брендз Україна "Ігор Тихонов.
Саме падіння середнього сегмента відбилося на компанії "Оболонь". Частка однойменного бренду на ринку в грошовому вираженні зменшилася на 4,4 п.п., до 12,6%. Для порівняння: "Славутича" - на 2 п.п., до 4,2%, а лідер сегменту "Чернігівське" утримує її на рівні 23,7% (дані - "Пивна справа"). У самій компанії впевнені, що основна проблема - у розмірі інвестицій. "У великих міжнародних корпорацій в умовах кризи є можливість залучити кошти від материнської компанії, щоб проводити в роздробі більше акцій, а ми цього зробити не можемо", - говорить директор з маркетингу "Оболоні" Віталій Ткаченко.
У подібній ситуації виробники змушені робити ставку на економ-і преміальний (5,5-7,5 грн) сегменти. Продажі першого за минулий рік виросли на 5%, другого - на 7%. Як зазначає віце-президент з маркетингу Carlsberg Ukraine Ярослав Коваль, конкурентний тиск в економ-сегменті було особливо сильним, тому компанія вирішила зробити ставку на преміальні бренди. Так, частка пива "Балтика" виросла на 2 п.п., до 8,7%. "Оболонь" в минулому році також вивела на ринок преміальні марки Carling і Zlata Praha. Їх сукупна частка, за словами пана Ткаченко, близька 1%.

"Міллер Брендз України", навпаки, посилила позиції економ-марки "Сармат" - її частка в грошовому вираженні, за оцінками "Пивного справи", зросла на 0,7 п.п., до 2,6% ринку. Як зазначає Ігор Тихонов, компанія з самого початку формувала сильні преміальні бренди - а після злиття активів "Міллер Брендз України" та турецькою Anadolu Efes портфель поповниться марками "Білий ведмідь" і "Старий мельник".