ua en ru

Загальний фонд держбюджету України за 9 місяців ц.р. недоотримав 7,2 млрд грн доходу

Загальний фонд держбюджету України за 9 місяців поточного року недоотримав 7,2 млрд грн доходу. Це випливає з записки міністра фінансів Федора Ярошенка на ім'я прем'єр-міністра Миколи Азарова, повідомляє газета «Бізнес».
У записці, зокрема, йдеться про «незадовільний стан наповнення дохідної частини державного бюджету» з боку Державної податкової адміністрації та Держмитниці.
За перші три квартали 2010 р. до загального фонду держбюджету (з офіційними трансфертами) при плановому завданні в 151 млрд грн надійшло тільки 143,8 млрд грн. При цьому головні адміністратори бюджетних надходжень (митна і податкова служби) спільними зусиллями організували навіть більший «недобір» (частково компенсований іншими «збирачами») - 8,9 млрд грн, з яких 4,9 млрд грн на «совісті» ДПАУ, а 4 млрд грн - ДМСУ.
На думку Ф.Ярошенка, «очікуваний низький рівень виконання загального фонду державного бюджету в 2010 р. ставить під загрозу виконання програми співпраці з МВФ ESB/10/146 і може призвести до: неотримання Україною чергового траншу стабілізаційного кредиту», а також до необхідності перегляду «у бік зменшення доходної частини і зростання дефіциту державного бюджету на 2011 р.». У зв'язку з цим голова Мінфіну запропонував М.Азарову доручити керівникам ДПАУ Олександру Папаїці і ДМСУ Ігорю Калетнику «надолужити існуюче відставання від показників загального фонду державного бюджету, визначених на січень - вересень 2010 р., в сумі 8,9 млрд грн.».
Прем'єр-міністр погодився з пропозицією міністра фінансів і оформив відповідне доручення № 59680/0/1-10.