ua en ru

Громадам слід повернути право розпоряджатися землею та фінансову самостійність, - "Український вибір"

Громадам слід повернути право розпоряджатися земельними і фінансовими ресурсами. Про це 25 червня у Полтаві на круглому столі «Народовладдя в Україні - проблеми та шляхи їх вирішення» заявив заступник голови громадського руху «Український вибір», кандидат юридичних наук Василь Німченко.

««Український вибір» виступає за парламентсько-президентську форму правління в Україні. Після антиконституційного рішення Конституційного суду 2010 р., який скасував конституційну реформу, парламентаризм в Україні помер. Сьогодні в країні відбувається абсолютизація влади. Збереження цілісності країни і створення системи суверенітету «Український вибір» бачить у федеральній формі правління, федералізації (зокрема, бюджетної), яка передбачає фінансову самостійність регіонів, а також отримання територіальними громадами статусу власника землі. Це право треба повернути людям», - підкреслив Німченко.

Кандидат юридичних наук Інна Полховська також зазначила, що права, свободи та обов'язки людини і громадянина - це один з основних розділів Конституції. «Основний закон гарантує право громадян на гідний рівень життя, безкоштовне медичне обслуговування, надійний соціальний захист, однак на практиці ситуація виглядає інакше. Саме це обурює пересічних громадян. Вони відзначають, що Конституція декларативна, вона не виконується», - підкреслила Полховська.

На засіданні також виступили кандидат історичних наук, доцент кафедри державно-правових дисциплін та міжнародного права Харківського Національного педагогічного університету імені Г.Сковороди Володимир Горбань; кандидат юридичних наук, завкафедрою публічно-правових дисциплін Полтавського юридичного інституту Національного університету «Юридична академія України ім. Я.Мудрого» Олександр Лемешко; депутат Полтавської обласної ради Лев Жиденко та ін.