ua en ru

Громадська рада Держгеонадр виступила проти призначення Фощія головою служби

Громадська рада Державної служби геології та надр України виступила проти призначення керівником служби Миколи Фощія. Про це йдеться у відкритому листі Громадської ради на ім'я прем'єр-міністра України, міністра екології та керівників парламентських фракцій, що входять у коаліцію.

У відкритому листі стверджується, що про майбутнє призначення члени Ради дізналися безпосередньо під час засідання. При цьому члени Ради стверджують, що службу повинен очолити компетентний фахівець, не причетний до корупційних схем.


"В наших професійних колах Фощій Микола Васильович має негативну репутацію з корупційним шлейфом. Про це свідчить ряд фактів: Фощій Микола Васильович фактично довів до банкрутства одне з найстаріших у нашій галузі підприємств, а його підлеглі роками мають заборгованість по зарплаті. Борги "Південукргеологія" під його керівництвом зросли до 16 млн грн",- йдеться в листі.

Також члени Громадської ради стверджують, що очолюване нині Фощієм підприємство майже два роки не виплачує заробітні плати. При цьому "сам кандидат, всупереч забороні на роботу в безпосередньому підпорядкуванні родичів, вже встиг призначити своїм заступником свого ж сина". Крім того, у "Південукргеології" постійно дотримується фінансова дисципліна і падають економічні показники.

"Такі дії є наслідком непрофесійної роботи керівництва підприємства, які найближчим часом можуть привести до його банкрутства. Всі вищевказані факти зафіксовані у звіті про проведення перевірки підприємства. Свої негативні висновки дали фіскальна служба і фінансова інспекція. Всі результати перевірок та факти зловживань Фощием давно передані в КМУ, СБУ, МВС, ГПУ, Мінприроди на НАБУ. Однак, на жаль, ми не побачили належної реакції на ці кричущі факти і антидержавні дії такого керівника з боку влади", - йдеться в листі.

На думку членів Громадської ради, такий "послужний список" показує, що призначення цього кандидата керівником Держнадр може негативно позначитися на роботі компанії.

"Ми обурені такими намірами Кабміну. Нам дивно, чому уряд, якому нещодавно довірили реформування держави, вдається до таких відверто ганебних кроків. Сьогодні суспільство потребує змін, сьогодні говоримо про реформи, про відкритість та боротьбу з корупцією, але чому уряд береться за старі схеми, "просуваючи" представників олігархічних кіл, корупціонера на важливу керівну посаду?", - йдеться в листі.

Громадська рада Держгеонадр виступила проти призначення Фощія головою службиГромадська рада Держгеонадр виступила проти призначення Фощія головою служби