ua en ru

Громадські діячі Львова вимагають від мерії припинити знищення культурної спадщини

15 жовтня у прес-клубі Львова пройшла прес-конференція, присвячена збереженню культурно-історичної спадщини міста, і в тому числі старовинної єврейської ділянки, на території якої розташовані руїни знаменитої синагоги Турей Захав ("Золота Роза") і частина давньоєврейського кладовища, де поховано багато видатних представників єврейського народу.

Як зазначалося на конференції, незважаючи на те, що зазначений об'єкт внесений до реєстру світової спадщини ЮНЕСКО, він досі за реєстром Мінкульту залишається територією місцевого значення, досі не затверджені межі зони ЮНЕСКО історичної частини Львова і не надано пояснення Львівського міськвиконкому Міністерству культури з приводу того, чому саме такі межі встановлені. Консерваційні роботи, які ведуться зараз на об'єкті, проводяться без урахування його архітектурно-будівельної специфіки і технології консервації.

"У цій ситуації виникає питання - для кого і для чого це робиться? Це сакральна територія, в якій багато юдеїв молилися століттями. Але вона робиться як прогулянкова територія, де все буде відкрито для загального доступу. Насправді ми не дивимося на ці стіни не як те, що залишилося після руйнувань - вони для нас живі. А там нам пропонують поставити різні борди, де будуть розповідати про Голокост тощо. Для цього насправді є інші місця. Звичайно це конфлікт інтересів. Але в даному випадку політичні інтереси повинні залишитися осторонь", - заявив керівник релігійної громади "Турей Захав" Мейлах Шейхет.

Крім цього, зазначалося, що в даний час у Львові ведеться активна забудова історичної частини міста.

"Я вважаю, що наша громадськість повинна сказати своє слово про те, що робиться з історичною спадщиною в місті. Зараз багато говорять про туризм. І навіть не розуміють, що не дешеві кнайпи, дешеві кав'ярні, а саме збереження історичних цінностей дало б для туризму і для міста набагато більше", - зазначив народний депутат України Юрій Шухевич.

Інші учасники прес-конференції, в числі яких юрист представництва Американського об'єднання комітетів для євреїв Олеся Ковалишин, депутат обласної ради Орест Шейка, також висловили своє негативне ставлення до подій. Вони оцінили ситуацію зі збереженням історико-культурної спадщини міста як незадовільну і зазначили, що дії нинішньої влади можуть призвести до того, що Львів незабаром втратить своє обличчя.

"Якщо ми будемо далі думати, що і як, не кажучи про необхідність збереження культурної спадщини, не буде Львова. Я не проти туризму, але коли з міста видаляється атмосфера, яку можна відчувати, місто стає інсталяцією", - заявив Орест Шейка.