ua en ru

ОБСЄ зафіксувала проведення навчань із застосуванням бойової зброї в ЛНР

ОБСЄ зафіксувала проведення навчань із застосуванням бойової зброї в ЛНР Фото: ОБСЄ

Учасники місії повідомляють про перешкоди у роботі

Спеціальна моніторингова місія Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) зафіксувала проведення навчань із застосуванням бойової зброї в самопроголошеній Луганській народній республіці. Про це йдеться в звіті місії ОБСЄ за 8 січня.

"Спостерігається в цілому спокійна обстановка, за винятком Горлівки і Тельманове, де спостерігаються численні порушення режиму припинення вогню. У Луганській області була зафіксована бойова стрільба під час навчань у багатьох районах, не контрольованих урядом", - йдеться у звіті місії.

Наголошується, що в Горлівці спостерігачі місії чули перестрілки з артилерії і реактивних систем залпового вогню в ніч з 7 на 8 січня.

"Були чутні численні вибухи, які були частиною навчань - бойовою стрільбою, недалеко від Шимшиновки. В Алчевську зафіксовані 20 вибухів, в Олексіївці - 4 важких артилерійських вибухи приблизно в 10 км від південного сходу; і, в Алчевську 20 вибухів в 3 км на схід", - йдеться в повідомленні.

Також СММ на підконтрольних територіях зафіксувала 6 танків біля Шимшиновки (27 км від Луганська) і 26 танків біля Круглика (31 км до південно-заходу від Луганська).

Зазначимо, СММ ОБСЄ продовжує стежити за відводом важких озброєнь, передбачених у Мінських домовленостях.

"Спостерігачі зафіксували важку зброю в районі Нетайлове (Донецька область): самохідну систему РСЗВ. Також помічені 10 гаубиць 2C1 (122 мм) поруч з контрольованою ЛНР Олексїївкою (Луганська область) ", - йдеться в звіті.

Також на контрольно-пропускному пункті ДНР поблизу підконтрольного їм Жовтня "командир" цього пункту наполягав, щоб спостерігачі СММ залишили свої транспортні засоби та пред'явили посвідчення особи ОБСЄ у вікно представникам ДНР.

Вся процедура зайняла 20 хвилин повторилася і на зворотному шляху, тільки протягом 5 хвилин.

Нагадаємо, раніше в СЦКК заявляли, що обстановка уздовж лінії розмежування на Донбасі має тенденцію до ескалації.