ua en ru

ОБСЄ зафіксувала понад 600 вибухів на Донбасі

ОБСЄ зафіксувала понад 600 вибухів на Донбасі Фото: ОБСЄ

У Луганській області зафіксовано зменшення кількості порушень режиму припинення вогню

Учасники Спеціальної мониторнговой місії ОБСЄ зафіксували понад 600 вибухів на Донбасі з 19:30 2 лютого до 19:30 4 лютого. Про це йдеться в звіті місії.

"За період з вечора 2 до вечора 3 лютого в Донецькій області Місія констатувала аналогічний рівень порушень режиму припинення вогню, проте кількість вибухів було менше (приблизно 340), ніж за попередній звітний період, коли, серед іншого, було зафіксовано приблизно 1 100 вибухів. З вечора 3 по 4 лютого СММ констатувала зменшення кількості таких порушень порівняно з попередньою добою, зокрема зафіксувавши близько 290 вибухів", - йдеться у звіті.

Повідомляється, що спостерігачі фіксували вибухи на південно-західній околиці Авдіївки.

"Вдень 3 лютого, перебуваючи на південно-західній околиці підконтрольного уряду м Авдіївка протягом більше 5 годин, спостерігачі чули 20 вибухів невизначеного походження, 14 пострілів з гармати бойової машини піхоти (БМП-2, 30 мм), а також 24 черги і постріли з великокаліберного кулемета і стрілецької зброї. У першій половині дня 4 лютого, перебуваючи на тій же позиції протягом більше 5 годин, члени патруля місії чули приблизно 90 вибухів, оцінених як розриви гранат з автоматичного гранатомета, і 4 вибухи, оцінених як розриви артилерійських снарядів", - йдеться в повідомленні.

Крім того, у Луганській області зафіксовано зменшення кількості порушень режиму припинення вогню.

"У Луганській області з вечора 2 за вечір 3 лютого Місія зафіксувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню (в тому числі 12 вибухів) порівняно з попереднім звітним періодом, коли було зафіксовано 225 вибухів. З вечора 3 по 4 лютого СММ констатувала зменшення кількості таких порушень (зокрема, зафіксувавши 1 вибух) порівняно з попередньою добою", - йдеться у звіті.

Також спостерігачі місії продовжують фіксувати невідведене озброєння.

"Спостерігачі зафіксували наявність озброєння, яке не змогли верифікувати як відведене, так як умови його зберігання не відповідали критеріям, зазначеним у повідомленні від 16 жовтня 2015 року щодо ефективного моніторингу і верифікації відведення важкого озброєння, направленому СММ підписантам Комплексу заходів. У підконтрольних уряду районах члени патруля місії бачили зенітний ракетний комплекс (9К35 "Стріла-10") і 8 реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) (БМ-21 "Град", 122 мм), а також зазначили, що зенітний ракетний комплекс (9К35), 15 РСЗВ (БМ-21) і 21 самохідна гаубиця (дев'ятнадцять 2С1 і дві 2С3 "Акація", 152 мм), як і раніше, відсутні", - зазначено в повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що учасники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ за добу зафіксували 88 вибухів у Донецькій і Луганській областях.