ua en ru

ОБСЄ підготувала резолюцію про деокупацію Криму і Донбасу

ОБСЄ підготувала резолюцію про деокупацію Криму і Донбасу Фото: ПА ОБСЄ (flickr.com/oscepa)

У проекті документу Росія визнається агресором

Комітет з політичних питань і безпеки парламентської асамблеї Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ) підготував для розгляду резолюцію з закликом про деокупацію Криму і Донбасу. Про це передає "Радіо Свобода".

В документі, серед іншого, визнається, що "певні райони Донецької і Луганської областей" знаходяться під контролем "російських гібридних сил".

в резолюції ПА ОБСЄ закликає Російську Федерацію "як держава, що окупує" забезпечити безперешкодне пересування СММ ОБСЄ по території Криму, а також заявляє про підтримку Мінського протоколу і Мінського меморандуму щодо врегулювання ситуації в Донбасі.

У проекті документа також ПА також закликає сторони конфлікту до відведення великокаліберної зброї і надання можливості гуманітарним місіям здійснювати свою діяльність на Донбасі.

Депутати закликають Росію припинити окупацію Донбасу і Криму та декларують:

"Повага закріплених у Гельсінському заключному акті принципів непорушності кордонів і територіальної цілісності, мирного врегулювання спорів, рівноправності і самовизначення народів, а також закликаємо Російську Федерацію утриматися від агресивного практики та скасувати рішення про анексію незаконною Автономної Республіки Крим"

Нагадаємо, сьогодні Парламентська асамблея ОБСЄ на засіданні в Мінську обговорює ситуацію на Донбасі.