ua en ru

Звернення Португалії за фінансовою допомогою до ЄС свідчить про посилення бюджетної кризи в ЄС в цілому, - аналітики

На думку деяких аналітиків, факт звернення уряду Португалії за екстреною фінансовою допомогою до ЄС свідчить про посилення бюджетної кризи в ЄС в цілому. Не виключено, що за фінансовою підтримкою звернуться й інші країни зони євро, наприклад Італія або Бельгія. Однак найімовірнішим кандидатом в найближчій перспективі залишається Іспанія, більшість макроекономічних показників якої виглядають навіть тривожніше, ніж у Португалії, передає РБК daily.
Нагадаємо, раніше глава Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан заявив, що Іспанія не потребує фінансової допомоги з боку МВФ. Глава МВФ відзначив, що уряд Іспанії вибрав правильну політику реформування економіки. Зокрема, поправки торкнулися оподаткування, пенсійного забезпечення, працевлаштування та банківської діяльності.
"Говорити про те, що видача позики Португалії зможе зупинити ланцюжок запитів про допомогу в ЄС, поки точно не доводиться", - відзначив економіст UniCredit Кьяра Кремонезі. Втім, на її думку, на даний момент загрози падіння довіри інвесторів до Іспанії немає. Так, уряд Іспанії провів 7 квітня розміщення трирічних держоблігацій. Обсяг продажів склав 4,1 млрд євро, у той час як попит майже вдвічі перевищив пропозицію (7,1 млрд євро). Середня прибутковість склала 3,56%, що навіть нижче середньої ринкової прибутковості аналогічних іспанських трирічних паперів безпосередньо перед розміщенням (3,6%).
"Ситуація з іспанськими бондами відрізняється від португальських проблем. Однак це не означає, що Іспанія поза зоною ризику. Однак у даному випадку кризу скоріше може спровокувати ситуація з фінансовим здоров'ям іспанських банків", - пояснив економіст IHS Global Insight Дієго Іскаро.
Нагадаємо, в кінці березня агентство Moody's знизило кредитні рейтинги відразу для 30 невеликих іспанських банків. Оцінки деяких інститутів були знижені відразу на кілька пунктів, що викликало масовий розпродаж їх акцій. Три найбільші кредитні організації країни - Banco Santander, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria і La Caixa - свої колишні рейтинги зберегли, але прогноз Moody's щодо них негативний.