ua en ru

На оборону та безпеку України у 2016 році спрямують маже 113 млрд гривень

На оборону та безпеку України у 2016 році спрямують маже 113 млрд гривень Фото: Олександр Турчинов

Зарплата військовослужбовців буде становити не менше 7 тис. гривень

Майже 113 млрд гривень спрямують у 2016 році на оборону та безпеку України - це мінімум, який дозволяє протистояти агресії Російської Федерації. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Олександр Турчинов в ефірі "5 каналу".

"100 млрд гривень - це не весь оборонний бюджет. Рада національної безпеки і оборони затвердила військовий або оборонний бюджет нашої країни і він, відповідно до позицій, які відображені в Стратегії національної безпеки, а також у Військовій доктрині нашої країни, це 5% від ВВП і на безпеку і оборону, а на саму оборону десь біля 3% від ВВП. 5% від валового внутрішнього продукту, який уряд прогнозує на наступний рік - це порядку 113 млрд гривень... Це величезна сума в умовах нашої країни, але з російським бюджетом - то це дуже мало. І це той мінімум, який дозволяє нам протистояти агресії ", - повідомив Турчинов.

Секретар РНБО також додав, що зарплата військовослужбовця буде складати не менше 7 тис. гривень.

"Ми ставимо завдання, щоб мінімальна зарплата військового була не менше 7 тисяч гривень, тому що інакше мотивації підписувати контракт практично не буде", - заявив Турчинов.

Нагадаємо, 2 грудня 2015 року президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО про направлення 5% ВВП на потреби армії.