ua en ru

Виявлено шкідливе ПО, яке безповоротно видаляє дані на комп'ютері

Виявлено шкідливе ПО, яке безповоротно видаляє дані на комп'ютері Фото: новий вірус атакує комп'ютери компаній на Близькому Сході і в Європі

Експерти з'ясували, що вірус не тільки видаляє дані з пристрою, але і шпигує за жертвами

Нове шкідливе програмне забезпечення StoneDrill, знищує дані на зараженому комп'ютері, було виявлено експертами Kaspersky Lab. Про це йдеться в прес-релізі лабораторії.

Новий вірус атакував, в основному, компанії на Близькому Сході, однак постраждала також і нафтохімічна компанія в Європі. Експерти з'ясували, що вірус не тільки видаляє дані з пристрою, але і шпигує за жертвами, водночас уникаючи попадання на радари захисного ПЗ.

Як наголошується в повідомленні, новий шкідник нагадує поведінкою вірус Shamoon, який в 2012 році паралізував роботу 35 тис. комп'ютерів в нафтогазовій компанії на Близькому Сході.

Експерти вважають, що угрупування, що стояла за створенням Shamoon, знову актвизировалась. На даний момент дослідники не знають, як саме поширюється новий вірус, однак щоб залишитися на комп'ютері непомітним він використовує спеціальні техніки.

"Як тільки програма StoneDrill потрапляє в комп'ютер, вона вбудовується в процес пам'яті браузера, який використовується на пристрої найчастіше. Відразу ж після установки програма починає знищувати файли на жорсткому диску", - розповідають в Kaspersky Lab.

Крім того, були виявлені чотири сервера управління, з допомогою яких зловмисники ведуть стеження на заражених пристроях.

Нагадаємо, кількість мобільних вірусів зросла в 3 рази в 2016 році.