ua en ru

Оприлюднено ім'я американського морпіха, що застрелив бен-Ладена

Смертельні поранення очільнику "Аль Каїди" Усамі бен-Ладену завдав Роб О'Ніл, ветеран спецпризначенців Військово-морського флоту США "Морські котики", пише британська Daily Mail.

Роб О'Ніл погодився наприкінці листопада дати велике інтерв'ю Fox News і розкрити своє ім'я. Але, як стверджує Daily Mail, виданню MailOnline вдалося встановити його вже зараз.

О'Ніл вистрілив у бен-Ладена три рази. Перша куля потрапила у груди, поранивши його, дві інші кулі в чоло стали смертельними. Роб О'Ніл удостоївся особистого привітання за вбивство "терориста номер один".

Батько Роба Том О'Ніл в ексклюзивному інтерв'ю MailOnline розповів, що люди запитують: невже ти не боїшся, що "Ісламська держава" дістане вас, якщо ім'я Роба стане відомо публічно. "Я відповідаю, що сам намалюю велику мішень на вхідних дверях і скажу: прийдіть і візьміть нас", - сказав Том О'Ніл.

Роб О'Ніл виріс у місті Бьютт (штат Монтана). Раніше в цьому місці вівся видобуток міді, зараз місто відчуває важкі часи. За словами Роба, він пішов служити до ВМФ у 19 років через нещасливе кохання. Його батько розповів іншу історію. Якось на прохання одного друга вони взяли собою на полювання хлопця, який служив у флотському загоні спецпризначенців "Морські котики". Вони думали, що це буде величезний чоловік, проте той виявився не таким вже здоровим. Побачивши його, Роб сказав, що значить і він може стати "морським котиком".

У загальній складності Роб О'Ніл брав участь у більш ніж десяти військових операцій у чотирьох різних країнах, у тому числі в Іраку і Афганістані. В ході них він виконав більше 400 бойових завдань. За його плечима 16 років служби.

Усама бен-Ладен був убитий 2 травня 2011 року під час операції "Морських котиків" по захопленню вілли в місті Абботтабад (50 км від Ісламабаду), де глава "Аль-Каїди" переховувався.