ua en ru

Обмін Савченко: як українську льотчика обміняли на російських ГРУшников

Обмін Савченко: як українську льотчика обміняли на російських ГРУшников Фото: Сьогодні відбувся обмін Савченко на ГРУшников

Незаконно засуджена в Росії українська льотчиця сьогодні прибула в Україну. Про те, як відбувся обмін читайте далі у матеріалі.

Сьогодні в ЗМІ повідомляють про обмін Надії Савченко на двох російський ГРУшников - Єрофєєва і Александрова. Так, джерело РБК-Україна повідомив, що президент Петро Порошенко здійснив рейс в аеропорту Ростова-на-Дону щоб повернути Савченко в Україну і підписав помилування ГРУшникам.

Обставини полонення Савченко в Росії

Нагадаємо, що 8 липня 2014 року українцям стало відомо, що Надія Савченко знаходиться під вартою в Росії в слідчому ізоляторі міста Воронеж. Російська влада звинуватила Савченко в причетності до загибелі на Сході України двох журналістів Всеросійської держтелерадіокомпанії - Ігоря Корнелюка і Антона Волошина. Пізніше, 22 березня 2016 року, за цим же звинуваченням їй винесли вирок і присудили 22 роки позбавлення волі і штраф в 30 тисяч рублів.

Російські ГРУшники опинилися в Україні

Так, в травні 2015 року у процесі запеклого бою під Луганськом в полон українськими військовими були взяті російські ГРУшники Єрофєєв і Александров. Та 23 травня 2016 року в силу вступив їх вирок за звинуваченням у ведення агресивної війни, незаконне перетинання кордону, незаконне переміщення зброї та боєприпасів, незаконне носіння зброї, незаконний порядок в'їзду на окуповані території і по цілому ряду додаткових статей.

Обставини обміну Савченко на російських ГРУшников

Хоча захист Савченко і ГРУшников всіляко відкидала можливість твору обміну між сторонами, президент Петро Порошенко 23 травня на прес-конференції в Туреччині запевнив журналістів, що зробить все можливе для повернення Надії Савченко в Україну.

Так, вранці 25 травня, з'явилося повідомлення про те, що літак президента України Петра Порошенко вилетів до аеропорту Ростова-на-Дону з метою зробити обмін Савченко на російських ГРУшников. В цей же час з'явилися повідомлення про те, що президенту вранці подала прохання про помилування захист російських ГРУшнков Єрофєєва і Александрова.

Також про обмін Савченко на ГРушников заявив один з адвокатів української льотчиці Ілля Новіков, який на той момент перебував у Ростові-на-Дону, що не може ні підтвердити інформації про правдивості повідомлень.

На даний момент в аеропорту "Бориспіль" зібралися кореспонденти українських ЗМІ, представники політичних партій та родичі Надії Савченко, зустрічаючи її в Україні.

В 14:54 літак з Надією Савченко на борту приземлився в аеропорту Бориспіль в Україні, про це президент України написав написав на своїй сторінці в Twitter:

РБК-Україна веде онлайн-трансляцію процесу повернення Надії Савченко в Україні.