ua en ru

Обсяги загальносвітових витрат на геологорозвідку в 2010 р. склали 7,7 млрд дол., - Мінприроди РФ

За оцінками Міністерства природних ресурсів РФ (Мінприроди), в 2010 р. обсяги загальносвітових витрат на геологорозвідку опинилися на рівні 2009 р. і склали 7,7 млрд дол. проти 13,2 млрд дол. в 2008 р. Такі дані наводяться в опублікованій сьогодні міністерством державній доповіді, передає РБК.
За даними відомства, фінансова і економічна стабілізація в світі дозволяє сподіватися на зміну ситуації в кращу сторону починаючи з 2011 р. У провідних сировинних країнах світу вже відзначається зростання витрат приватних і корпоративних інвесторів на геологорозвідувальні роботи. При цьому до Мінприроди відзначають, що в Росії зростання витрат на відтворення мінерально-сировинної бази можливий лише за умови подальшої лібералізації правового поля вітчизняного надрокористування з введенням прогресивних організаційних форм взаємодії федерального центру, регіональних органів влади та надрокористувачів на всіх етапах виявлення та залучення до освоєння багатств надр .
У РФ сумарний обсяг фінансування геологорозвідувальних робіт на нафту і газ в 2009 р. становив 138,7 млрд руб. Це лише 79% від рівня, досягнутого в 2008 р., коли сумарні витрати перевищили 175,48 млрд руб. Фінансування геологорозвідувальних робіт за рахунок коштів надрокористувачів склало в 2009 р. 129,8 млрд руб., в тому числі на геологорозвідувальні роботи (ГРР), спрямовані на підготовку запасів нафти для заповнення нафтопроводу Східна Сибір - Тихий океан, надрокористувачами було витрачено близько 21 млрд руб . Це істотно менше запланованого, причому невиконання обсягів ГРР відзначається перш за все у дрібних надрокористувачів. Дев'ять великих вертикально-інтегрованих нафтових компаній вклали в 2009 р. у відтворення сировинної бази вуглеводневої сировини 102 млрд руб. при запланованих витратах в обсязі 103 млрд руб.