ua en ru

Обсяг торгівлі Китаю в 2012 р. був нижчим показника США, - Міністерство комерції КНР

Обсяг торгівлі Китаю в 2012 р. був нижчим показника США. Про це заявив в середу керівник департаменту зовнішньої торгівлі Міністерства комерції КНР, повідомляє "Сіньхуа".

Відповідаючи на прохання журналістів прокоментувати повідомлення деяких ЗМІ про те, що в 2012 р. Китай вперше в історії обійшов США з торговельного обороту, вищевказаний представник Мінкомерції Китаю повідомив, що дані про масштаби торгівлі Китаю і США були зроблені з різних статистичних методів.

За його словами, дані про обсяг торгівлі США в минулому році, на які послалися ЗМІ, були зроблені за методом Міністерства торгівлі США по "платіжному балансу". Разом з цим Міністерство торгівлі США опублікували та інші дані про обсяг торгівлі Сполучених Штатів - 3 трлн 882,4 млрд дол. Ці дані були отримані з наступного методу - обсяг експорту підрахований на основі цін "франко уздовж борту судна " (FAS), а обсяг імпорту підрахований на основі цін "вартість, страхування, фрахт" (CIF). Саме дані, отримані таким методом, прийняті Світовою організацією торгівлі.

Згідно зі статистикою китайської митниці, в 2012 р. товарообіг Китаю склав 3 трлн 866,76 млрд дол США. Такі дані отримані за методом розрахунку СОТ. Зокрема, обсяг експорту підрахований на основі цін FOB, а обсяг імпорту підрахований на основі цін CIF, повідомив представник Мінкомерції КНР.

Таким чином, згідно з статистичними методом СОТ обсяг торгівлі Китаю в 2012 р. на 15,64 млрд дол. нижчий показника США, додав представник Мінкомерції КНР.

Нагадаємо, як раніше повідомляв Bloomberg, США, які завершили 2012 р. з торговельним оборотом у 3,82 трлн дол., поступилися своїм лідерством в світовій торгівлі Китаю, чий показник торговельного обороту в 2012 р. досяг 3,87 трлн дол.

Читайте також: Товарообіг України й Китаю в 2013 р. перевищить 20 млрд дол., - МЗС