ua en ru

Обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну в 2013 р. складе 6 млрд дол, - ЄБА

Обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну в цьому році складе 3,4% від ВВП або 6 млрд дол про це сьогодні заявив президент Європейської бізнес асоціації Томаш Фіала, передає кореспондент РБК-Україна.

"Що стосується прямих іноземних інвестицій, то торік це було 7 млрд дол або 4% від ВВП. Цього року ми розраховуємо 3,4% від ВВП і в наступному році такий же відсоток. Загалом ця цифра не погана, якщо порівнювати з 20 країнами нашого регіону, то ми будемо знаходитися в чверті кращих країн. Але це менше, ніж було до кризи, коли ця цифра доходила до 6% від ВВП", - сказав Фіала.

Він також додав, що у зв'язку з кризою змінилась структура надходження прямих іноземних інвестицій. "До кризи .. 3-4 роки тому вона була диверсифікована, а зараз превалюють інвестиції з Кіпру, хоча є інвестори з США та Західної Європи, які структурують свої інвестиції через Кіпр, бо там є закон про уникнення подвійного оподаткування і кожна компанія шукає шляхи мінімізації податків. Все таки збільшення цієї частини інвестицій (з Кіпру) з 20 до 70% пов'язано з тим, що український капітал йде через Кіпр, який виводиться через трансфертне утворення і доходить потім як прямі іноземні інвестиції ".