ua en ru

Обсяг IPO у світі впав до мінімуму з 2008 р. і склав 112 млрд дол

Обсяг IPO у світі в 2012 р. склав 112 млрд дол., що є мінімальним рівнем з 2008 р. Обсяг первинних розміщень в Західній Європі впав до однієї третини від рівня минулого року, а в Азії показник скоротився майже в два рази на тлі стурбованості з приводу економіки Китаю. В ході IPO В США вдалося залучити 41 млрд дол., тобто показник майже не змінився в порівнянні з минулим роком, при цьому після IPO Facebook угод у США не було протягом місяця, так як у перші три тижні після розміщення акції впали на 32%.

Зараз в США компанії не поспішають з IPO, оскільки побоюються "фіскального обриву", який приведе країну до рецесії. Якщо республіканці і демократи зможуть домовитися між собою, то це дозволить закласти основу для відновлення.

"Якщо ми побачимо деякі угоди на початку року, які пройдуть добре, і потім акції будуть торгуватися добре, то це призведе до збільшення обсягів ринку як у США, так і у всьому світі", - вважає Джо Кастл з Barclays.

Читайте також: "МегаФон" планує залучити 1,7 млрд дол. в рамках IPO

В IV кварталі обсяг ІРО в Західній Європі виріс більш ніж в п'ять разів у порівнянні з роком раніше і склав 5,71 млрд дол. У США обсяг первинних розміщень за цей період збільшився на 15% до 8,8 млрд дол. В цілому в IV кварталі обсяг розміщень виріс до 32,4 млрд дол. порівняно з 29,5 дол. в IV кварталі 2011 р.

На думку глави американського підрозділу Credit Suisse Девіда Хермера, ринок побачить додаткові переваги, якщо інвестори будуть готові вкладати більше коштів у акції взаємних фондів, збільшуючи можливі інвестиції в нові акції. З 2009 р. інвестори постійно виводили гроші з ПІФів акцій на користь облігацій.

"Повинне бути продовжене зростання в обсягах IPO. Але в той же час необхідний ємний ринок, щоб мати можливість переварити ці обсяги", - сказав Хермер.