ua en ru

Обама запевнив Яценюка у "непохитній підтримці", - The New York Times

Президент США Барак Обама запевнив прем'єр-міністра Арсенія Яценюка у непохитній підтримці України. Зустріч українського прем'єра з Обамою була не запланованою у президентському графіку, пише американське видання The New York Times.

У заяві Білий дім повідомляє, що Обама приєднався до Яценюка і віце-президента США Джозефа Байдена-молодшого під час їхньої зустрічі. Американський Президент запевнив Яценюка у "непохитній підтримці" України.

В інтерв'ю виданню Яценюк розповів, що Обама цікавився подальшою долею коаліції з Петром Порошенком. Прем'єр запевнив, що коаліція буде збережена.

Український прем'єр також запевнив Президента США, що уряд, незважаючи на труднощі, досяг певних успіхів у реформуванні нестабільної економіки країни і виконує умови хиткого перемир'я з Росією.

Яценюк спрогнозував, що парламент проголосує на цьому тижні за зміни до Конституції, якими передбачена передача більших повноважень місцевим органам влади.

Високо оцінила візит керівника українського уряду міністр торгівлі США Пенні Пріцкер.

"Це класичний випадок комерційної дипломатії", - цитує її заяву The New York Times.

Пріцкер позитивно відзначила зусилля уряду України та особисто Арсенія Яценюка, спрямовані на те, щоб зробити економіку більш відкритою і менш корумпованою.

"Вони здійснюють антикорупційні реформи, почали дерегуляцію ринку природного газу і руйнування монополій", - сказала вона.

"Виглядає так, що вони впораються", - зазначила міністр торгівлі США.

Одночасно Пріцкер визнала складність викликів, з якими зіткнувся український уряд.

"Ми визнаємо, що у них багато роботи. Але тут є уряд, який прагне підняти свою економіку", - зазначила вона.