ua en ru

Обама висунув кандидатуру Єллен на посаду глави ФРС США

Президент США Барак Обама висунув кандидатуру Джанет Єллен на посаду глави Федеральної резервної системи (ФРС).

Президент США Барак Обама висунув кандидатуру Джанет Єллен (на фото) на посаду глави Федеральної резервної системи (ФРС), передає Reuters.

Нинішній глава ФРС Бен Бернанке залишить посаду 31 січня 2014 р. Раніше одним з імовірних претендентів на цю посаду називали колишнього радника Президента США Лоренса Саммерса, однак економіст відповів відмовою.

Це сталося після того, як члени Демократичної партії у гострих виразах розкритикували економічні погляди Саммерса. Зокрема, їм не сподобалося, що він виступає за зменшення регулювання ринків. Не залишилися осторонь і феміністки: експерт заявив, що жінки розбираються в математиці та природничих науках гірше, ніж чоловіки, і це викликало хвилю обурення.

Єллен народилася у єврейській сім'ї у Брукліні, закінчила Університет Брауна і Єльський університет. Викладала в Гарварді, Лондонській школі економіки та школі бізнесу Хааса. У 2004-2010 рр. керувала Федеральним резервним банком Сан-Франциско. На посаду заступника голови ради керуючих ФРС була призначена в жовтні 2010 р.

Чоловік Єллен - нобелівський лауреат з економіки Джордж Акерлоф. Він удостоївся престижної нагороди у 2001 р. разом із Джозефом Стігліцем і Майклом Спенсом за аналіз ринків з несиметричною інформацією.

67-річна Єллен може стати першою жінкою, що стане на чолі ФРС за всю 100-річну історію регулятора, вона також буде першим демократом після Пола Волкера, який залишив ФРС в 1987 р.

Тим часом, ситуація у США залишається напруженою. Федеральний уряд змушений був призупинити роботу, тому що Президенту не вдалося узгодити з Конгресом план бюджету. Проте "шатдаун" - півбіди, куди більшу тривогу викликає проблема підвищення держборгу США.