ua en ru

Обама не погодився надати Україні 300 млн дол. військової допомоги на умовах Сенату

Обама не погодився надати Україні 300 млн дол. військової допомоги на умовах Сенату Фото: Барак Обама

Якщо документ надійде на підпис у своєму нинішньому вигляді, то старші радники президента будуть рекомендувати йому накласти на нього вето

Президент США Барак Обама не погоджується з законопроектом про військові витрати на 2016 фінансовий рік, який підготовлений в Сенаті американського Конгресу і передбачає виділення на військову допомогу Україні 300 млн дол. Про це у вівторок 2 червня повідомили в Білому домі, передає ТАСС.

Законопроект був розроблений в сенатському комітеті у справах збройних сил під головуванням республіканця Джона Маккейна.

Адміністрація виступає проти "ініціативи допомоги Україні в галузі безпеки". Цей пункт у документ передбачає, що повністю всі 300 млн дол., що асигнуються на військову допомогу Києву, можуть бути використані тільки в тому разі, якщо не менше 20% з цієї суми підуть на закупівлю озброєнь або радарів контрбатарейної боротьби. В іншому випадку дозволяється витратити не більше половини виділених коштів.

Повідомляється, що, якщо документ надійде на підпис у своєму нинішньому вигляді, то старші радники Президента будуть рекомендувати йому накласти на нього вето.

"Такі обмеження викручують руки адміністрації в процесі надання військової допомоги уряду України. Рішення з цих питань повинна приймати виконавча гілка влади", - заявили в адміністративно-бюджетне управління Білого дому.

Нагадаємо, в Сенаті США звинуватили Обаму в "бездіяльності" перед обличчям агресії РФ.