ua en ru

Обама застеріг від можливої війни у разі провалу ядерної угоди з Іраном

Обама застеріг від можливої війни у разі провалу ядерної угоди з Іраном Фото: Барак Обама

За словами Обами, йдеться про вибір між дипломатією та однією із форм війни

Президент США Барак Обама, виступаючи у середу, 5 серпня, в Американському університеті у Вашингтоні, застеріг від можливої нової війни у разі провалу ядерної угоди з Іраном. Про це повідомляє DW з посиланням на AFP.

"Багато з тих, хто раніше наводив аргументи на користь війни в Іраку, тепер виступає проти ядерної угоди з Іраном", - заявив Обама.

Він чітко виступив проти прихильників жорсткої зовнішньополітичної лінії. За його словами, прибічники цього способу мислення ставлять односторонні дії США вище міжнародних зусиль, перебільшують загрози без достатніх на те підстав і даних розвідки та применшують витрати на військове втручання.

За словами Обами, йдеться про вибір між дипломатією та однією із форм війни, зазначається у повідомленні інформагенції AP.

Обама заявив, що в разі, якщо Іран не дотримається умов угоди, у США не буде іншої альтернативи, окрім використання військової сили. Однак не можна виправдовувати війну до того, як буде надано шанс дипломатичному врегулюванню.

Обама запевнив також, що домовленості з Іраном виключають таємну роботу над ядерною програмою.

"Якщо Іран буде нас вводити в оману, то ми зможемо відреагувати. І ми зробимо це", - заявив президент США.

За словами Обами, ядерна угода з Іраном - це одна з найпотужніших домовленостей про нерозповсюдження ядерної зброї, а у Тегерана є вдосталь стимулів для виконання усіх досягнутих із "шісткою" провідних світових держав пунктів угоди.

Нагадаємо, тисячі противників угоди щодо іранської ядерної програми ввечері 23 липня вийшли на центральну площу Нью-Йорка - Таймс-сквер і провели акцію "Зупиніть Іран".