ua en ru

Обама пообіцяв мирно підтримувати демократію в усьому світі

У Вашингтоні на церемонії інавгурації Президент США Барак Обама виголосив промову, в якій пообіцяв підтримувати демократію в усьому світі, намагаючись діяти мирним шляхом. За його словами, прагнення до миру і безпеки не вимагають "вічної війни". Коли Президент згадав закінчення війни в Іраку і Афганістані, серед слухачів пролунали оплески.

"Американцями нас робить наша вірність ідеї (демократії)", - зазначив Обама, додавши, що сьогодні був продовжений ніколи не закінчується шлях по реалізації невід'ємних прав, закріплених у конституції. "Збереження нашої індивідуальної свободи вимагає колективних дій", - сказав він. Президент також приділив увагу проблемі глобального потепління, зазначивши, що задача США - зберегти планету.

Що стосується внутрішньої політики, Обама сказав, що "велика нація" повинна піклуватися про вразливі верстви населення, маючи на увазі, зокрема, постраждалих від стихійних лих.

"Ми розуміємо, що застарілі програми вже не відповідають потребам нашого часу. Ми повинні використовувати нові ідеї та технології, щоб оновити наш уряд, переробити нашу податкову систему, реформувати освіту і забезпечити нашим громадянам отримання навичок, які їм необхідні, щоб працювати інтенсивніше, вчитися більшого і досягати вищих цілей. Але, незважаючи на те, що кошти змінюються, наші цілі залишаються колишніми - це народ, який винагороджує зусилля і цілеспрямованість кожного американця. Це те, що становить істинний сенс нашої віри ", - сказав Президент.

Нагадаємо, переобраний на другий термін Обама сьогодні склав присягу у рамках урочистої церемонії інавгурації на Капітолійському пагорбі, в той час як напередодні в Блакитному залі Білого дому в присутності Верховного судді Джона Робертса була проведена приватна церемонія його вступу на посаду.

Читайте також: У Вашингтоні проходить церемонія інавгурації Барака Обами