ua en ru

ВАТ "Газпром" прогнозує подвоєння цін на газ до 2012 року

ВАТ "Газпром" прогнозує різке подорожчання газу. "До 2012 р., на нашу думку, буде досягнуто рівень цін, що існували до кризи", - заявив газеті Financial Times Deutschland заступник глави "Газпрому" Олександр Медведєв, передає Deutsche Welle.

Якщо цей прогноз підтвердиться, то ціни на газ майже подвояться, відзначає видання.
Багато європейських експертів згодні з оцінками російських колег. Більше 80 німецьких компаній-постачальників мають намір вже восени підвищити ціни на 20%. В той же час 42 постачальники планують понизити тарифи в середньому на 6,7%.
Російський монополіст постачає четверту частину газу, споживаного в Європі. За словами О.Медведєва, "Газпром" прагне збільшити свою долю на цьому ринку до 30%. Німеччина вже зараз покриває третину своїх потреб в паливі завдяки експорту з Росії.
В даний час ціни на газ відносно невисокі, оскільки в результаті світової економічної кризи попит істотно знизився, нагадує AFP. Споживачі наполягають на подальшому зниженні цін. При цьому "Газпром" виявився під сильним тиском, оскільки його основний конкурент на європейському ринку - норвезький концерн Statoil - висловив готовність продавати за актуальними спотовими цінами до 30% газу, що експортується. Тим часом "Газпром" наполягає на виконанні умов довгострокових контактів, в яких зафіксовані ціни, що помітно перевищують нинішні ринкові.