ua en ru

Про порушення релігійної свободи тепер можна заявити представництва Євросоюзу

Рада закордонних справ Європейського союзу прийняла Керівні принципи зі свободи релігії та переконань. Комісія "Церква і суспільство" Конференції європейських Церков (КЕК), розташованої в Брюсселі, в своїй заяві назвала цей документ "важливим кроком" на шляху до визнання свободи релігії та переконань мовцем "про пріоритети зовнішньої політики Європейського союзу.

Християнські церкви, що входять в KEK і Комісію єпископату Європейського співтовариства (COMECE), зіграли важливу роль в консультаціях і розробці цих керівних принципів, вносячи пропозиції в світлі власного досвіду, йдеться в заяві. Так, наприклад, в минулому році ними був організований дискусійний семінар на тему "Свобода релігії: фундаментальне право у швидко змінюваному світі".

Церкви Європи завжди підкреслювали, що "свобода релігії і переконань є невід'ємним правом кожної людини незалежно від його релігії і переконань", - йдеться в повідомленні Конференції європейських церков. Ці церкви завжди вказували на "вирішальну роль", яку релігійні громади та організації громадянського суспільства відіграють у справі просування та захисту цього права, перебуваючи в безпосередньому контакті з жертвами порушень прав людини".

Для Конференції європейських церков важливий також той факт, що завдяки цим керівним принципам церкви, релігійні громади і приватні особи за межами Європейського союзу можуть повідомляти про порушення свободи релігії або переконань, звертаючись до представництва Євросоюзу в третіх країнах. У цих випадках Європейський союз може діяти за допомогою наявних у його розпорядженні механізмів: двосторонніх переговорів, ініціатив і рекомендацій.

Зі свого боку "церкви будуть продовжувати стежити за здійсненням і оцінкою Керівних принципів щодо свободи релігії і переконань, щоб ці принципи ефективно використовувалися в боротьбі зі зловживаннями, а також притягувати винних до відповідальності".