ua en ru

NYT: США, Росії та Китаю пророкують нову гонку озброєнь

NYT: США, Росії та Китаю пророкують нову гонку озброєнь Фото: ядерна зброя РФ

Країни активно розробляють нове покоління меншої за розміром і менш руйнівної ядерної зброї

Активна робота Вашингтона, Москви і Пекіна з модернізації ядерних боєголовок та інших новітніх засобів ведення війни підвищує ризик початку нової гонки озброєнь. Про це йдеться у статті The New York Times.

"Сполучені Штати, Росія і Китай нині активно розробляють нове покоління меншої за розміром і менш руйнівної ядерної зброї", - пише видання.

За його оцінкою, "це нарощування сил загрожує відродити гонку озброєнь часів холодної війни і порушити усталений між державами баланс".

Зокрема однією з причин, за якою інші держави готові збільшувати витрати на розробки в цій сфері, стала модернізація Вашингтоном власної стратегічної зброї, стверджує газета.


"Противники бачать, що США мають намір витратити на оновлення ядерних арсеналів, за різними оцінками, до 1 трлн доларів протягом наступних трьох десятиліть, і використовують це, щоб пролобіювати розробку новітніх озброєнь у своїх країнах", - наголошено у матеріалі.

На думку авторів статті, Пентагон планує зробити американську ядерну зброю меншою за розміром, більш прихованою і точною. Таким чином США можуть отримати перевагу над іншими державами.

Нагадаємо, США занепокоєні активним розгортанням російським флотом нових підводних човнів, здатних нести на борту балістичні ракети, чого не відбувалося впродовж останніх двох десятиліть.