ua en ru

Темпи зростання реальної зарплати в Україні у січні сповільнилися, - НБУ

Темпи зростання реальної зарплати в Україні у січні сповільнилися, - НБУ Фото: НБУ констатує уповільнення зростання реальної зарплати в Україні (фото з відкритих джерел)

Причиною уповільнення зростання зарплат став інфляційний тиск

У січні 2018 року темпи зростання реальної зарплати в Україні сповільнилися до 12,3% р/р. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України у соєму "Макроекономічному та монетарном уогляді" за лютий.

Як пояснили в НБУ, причиною уповільнення зростання зарплат став значний інфляційний тиск, який спостерігався на початку року на тлі падіння курсу гривні.

У той же час, номінальна середня заробітна плата (нарахована в розрахунку на одного штатного працівника) продовжувала зростати високими темпами (на 28,4% р/р), в тому числі завдяки підвищенню мінімальної зарплати (на 16,3% з початку 2018). Однак з-за високої бази минулого року спостерігалося уповільнення темпів зростання номінальної зарплати. На відміну від більшості видів діяльності, зростання номінальної зарплати в транспорті прискорився, зокрема через зарплатну політику "Укрзалізниці".

Подальше підвищення економічної активності по більшості видів економічної діяльності стимулювало високий попит на робочу силу.

У січні 2018 року продовжувалося зростання кількості вакансій порівняно з відповідним періодом попереднього року, за даними ДСЗУ, так і за даними приватних сайтів пошуку роботи. Однак зростання потреби у працівниках залишався нерівномірним. Високий попит був на працівників робітничих спеціальностей (за даними ГССУ - кожна четверта вакансія припадала на кваліфікованих робітників з інструментом, а річні темпи зростання вакансій по цій професійній групі становили 41,6%), натомість попит на працівників сфери торгівлі та нерухомості знизився (відповідно на 2,3% р/р і 9,8% р/р).

Крім того, незважаючи на зниження в цілому рівня навантаження на одне вільне робоче місце, співвідношення кількості резюме і вакансій у січні 2018 року по ряду видів діяльності порівняно з відповідним показником січня 2017 року погіршився.

У січні 2018 року загальна кількість домогосподарств, які отримують субсидії (6,3 млн), що склало майже 42% від загальної кількості домогосподарств України. Їх кількість порівняно з минулим місяцем знизилося, що частково пов'язано з технічними особливостями надання субсидій для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Проте в річному вимірі - зросла на 2,3%.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко заявив, що досягнутого економічного зростання недостатньо, щоб забезпечити відчутне зростання зарплат і пенсій.