ua en ru

Потрібно готувати молодь для участі в інноваційному прориві, - Анна Дегтерьова

Сьогодні в Україні все менше вчених старої школи, а молодь недостатньо активна в розробці інновацій. Тому завдання, яке сьогодні стоїть - це підготовка молоді для участі в інноваційному прориві. Таку думку висловила організатор конкурсу «Інноваційний прорив 2011. Рік інформаційних технологій» Анна Дегтерьова під час круглого столу «Made in Kiev: Пріоритети інноваційного розвитку 2012», який відбувся 24 жовтня в Київській міськдержадміністрації (КМДА).
Дегтерьова запропонувала створити на базі шкіл і вузів навчальну програму, яка дозволить розвивати інтелектуальний потенціал молоді, а також організувати щорічні виставки робототехніки для школярів і студентів. За словами Дегтерева, організатори конкурсу готові починати з Києва, охопивши всі 600 київських шкіл, а також провідні, в першу чергу технічні вузи, щоб потім поширити цю модель на всю Україну.
Організатор «Інноваційного прориву» відзначила, що подібні виставки постійно проводяться в США і одним із прикладів такого заходу, є виставка The First, в якій щорічно беруть участь понад 210 тис. школярів з усіх країн світу і яку відвідує Президент США. На круглому столі обговорювалася можливість проведення таких виставок в Києві починаючи з 2012 р.
Анна Дегтерьова нагадала про історію інновацій на прикладі конкурсу «Інноваційний прорив», а також переможців конкурсу. Так, в 2009 р. в номінації «Краща інноваційна ідея» переміг Борис Терентьєв з проектом пневмо-гідро-акумулюючої електростанції (пристрій резервуара стисненого повітря у вигляді еластичної герметичної оболонки дозволяє його використовувати, розміщуючи в будь-якій водоймі), а в номінації «Перспективний інноваційний проект »переміг Володимир Ломакін з проектом нової, запатентованої в шести металовиробляючих країнах, технології виробництва сталі без використання стандартних енергоресурсів. У 2010 р. в номінації «Краща інноваційна ідея» переміг Леонард Смирнов з проектом «виморожувальна технологія опріснення морської води», яка вирішує проблему забезпечення прісною питною водою жителів острівних і приморських держав світу, а також у Криму. У номінації «Перспективний інноваційний проект» переміг Валерій Арджеванідзе з проектом «Скло з керованою прозорістю», який дозволяє плавно регулювати прозорість (світлопропускання) скла, від стану прозорості звичайного скла до темного (непрозорого) стану. У номінації «Успішний стартап інноваційного проекту» переміг Володимир Лук'янченко з проектом «Розвиток виробництва ортопедичних імплантатів з іонно-плазмовим покриттям на основі титану, цирконію та оксидів алюмінію, титану, цирконію, танталу. У номінації «Кращий проект молодого фахівця» переміг Дмитро Гензіцкій з проектом «Vion Widget. Мультимедіа для бізнесу », який представляє собою платформу для розвитку бізнесу в інтернеті і дозволяє компаніям легко використовувати новітні технології телекомунікацій, включає телефонію, відеоконференції і єдиний канал зв'язку з клієнтами, функції відео-коллцентра і віртуального офісу, об'єднання всіх філій компанії в єдину комунікаційну структуру .
Цього року конкурс «Інноваційний прорив 2011. Рік інформаційних технологій» проходить під егідою Олександра Кардакова та зосереджений на пошуку проектів в області «ІТ і телекомунікації». За словами Олександра Кардакова, призовий фонд конкурсу буде складатися з поїздки в Силіконову (Кремнієву долину) і можливості для розробника знайти потенційного інвестора для свого проекту. Заявки на конкурс приймаються до 30 жовтня 2011 р.