ua en ru

Замість Януковича на допит в ГПУ прибуде його адвокат

Замість Януковича на допит в ГПУ прибуде його адвокат Фото: біглий екс-президент України Віктор Янукович не з'явиться на допит до ГПУ

Сторона захисту має намір повторно подати до ГПУ заяву про наявність загрози життю Януковича

На виклик Генпрокуратури на допит прибуде адвокат біглого екс-президента Віктора Януковича Віталій Сердюк. Про це повідомляє ТАСС.

"Захист прибуде за цим викликом, виконуючи процесуальні зобов'язання, і повідомить про наявність на сьогоднішній день про перешкоджають (явці Януковича особисто - прим. ТАСС) поважні причини", - сказав Сердюк.

За його словами, "стаття 138 Кримінально-процесуального кодексу України прямо передбачає можливість не з'являтися за викликом слідчого при наявності таких причин, як тривале перебування за кордоном та наявність загрози життю, яка не перестала існувати, а навпаки посилилася у зв'язку з цими політичними процесами".

ГПУ не бажає отримувати свідчення Януковича у справі

Також він повідомив, що сторона захисту має намір повторно подати до ГПУ заяву про наявність загрози життю Януковича.

"Як подібним викликом на допит, так і цілою низкою інших процесуальних правопорушень Генпрокуратура щосили допомагає захисту робити свою справу", - упевнений Сердюк.

Адвокат біглого екс-президента також стверджує, що основне грубе порушення норм Європейської конвенції з прав людини і норм Кримінально-процесуального кодексу України полягає в небажанні ГПУ отримувати у Януковича свідчення у справі.

"Генпрокуратура отримала від мого клієнта повідомлення про бажання надати свідчення, таке ж повідомлення було направлено у всі судові інстанції, що розглядали процедурні моменти у цій справі. Однак як ГПУ, так і суди категорично відмовилися реалізувати право клієнта на доступ до правосуддя, тому всі подальші дії, у тому числі публікація повісток, ухвалення подальших рішень є незаконними", - пояснив адвокат.

Нагадаємо, ГПУ викликає Януковича на допит 27 січня.