ua en ru

Янукович купував облігації України за рахунок вкрадених коштів на бурових "вишках", - нардеп

Янукович купував облігації України за рахунок вкрадених коштів на бурових "вишках", - нардеп Фото: Тетяна Чорновол (з відкритих джерел)

Чорновол розповіла про "вишки Януковича"

Народний депутат з фракції "Народний фронт" Тетяна Чорновол підтвердила інформацію генерального прокурора Юрія Луценка, що вигоду від закупівлі скандальних бурових вишок отримав екс-президент Віктор Янукович. Про це народний депутат заявила під час брифінгу у Верховній Раді України.

Чорновол також розповіла, що незаконно отримані кошти Янукович спрямував на купівлю державних облігацій України.

"Хочу зауважити, що у своєму слідстві прокуратура підтвердила ті факти, які стали мені відомі як журналісту-розслідувачу ще на початку 2012 року про те, що назва "вишки Бойка" насправді є некоректною назвою цієї операції. Правильна назва - "вишки Януковича", - заявила Чорновол.

Вона також розповіла нові подробиці розслідування справи. За словами Чорновол, у 2012 році до неї потрапили документи, які вказували, що компанія, яка брала участь у тендері по закупівлі бурових установок, що має відношення до офшорних компаніях, які були власниками дачі Віктора Януковича в Криму.

"І мені як журналісту ще на початку 2012 року вдалося отримати факти, ці фірми, які продали Україну вишку за завищеною ціною, були близько пов'язані з іншою фірмою, яка на той момент була власником кримської дачі Януковича в Масандрі, яка мала кодову назву "Чайний дім". Тобто, однозначно факти вказували, що це були "вишки Януковича", - повідомила Чорновол.

Вона також пояснила роль екс-голови НБУ Сергія Арбузова в скандальній закупівлі "вишок". Чорновол розповіла, що роль Арбузова полягала у відмиванні незаконних коштів, отриманих від покупки "вишок Януковича".

"Також у цій кримінальній справі засвітився пан Арбузов. Він якраз займався висновком цих засобів з України. Перед Януковичем стояло питання їх легалізації. Спочатку розкрадалися кошти на вишках, потім ці кошти потрапляли в офшорні компанії, потім вони заводилися знову в Україну і купувалися облігації. І коли Україна гасила ці облігації, то Янукович отримував на руки вже легальні кошти", - заявила Чорновол.

Вона заявила про факти затягування розслідування справи "вишок Януковича" з боку головного військового прокурора України Анатолія Матіоса.

"Розслідування справи "вишок Януковича" могло бути завершене ще рік тому, але на той момент це розслідування заблокував військовий прокурор Матіос. Тобто через Матіоса ця справа не була розслідувана ще рік тому", - заявила Чорновол.